Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.02.2011 10:40:19

Generálka na sjezd ČSSD

Generálka na sjezd ČSSD

Komentář k současnému stavu ČSSD.

Ústřední výkonný výbor (ÚVV) ČSSD vyzval vládu, aby konečně dořešila krizovou situaci ve zdravotnictví. Věřím, že pro takový závěr hlasoval i Milan Štěch, předseda Senátu a z titulu této funkce také člen vedení ČSSD. A že tedy považuje za omyl své nepochopitelné stanovisko z minulého týdne, kdy lékaře – odboráře vyzval, aby složili zbraně. Jednou věcí je, zda odboráři používají nástroje, které jsou pro většinu společnosti příjemné, druhou věcí je, zda v téhle chvíli a v takto vyhroceném konfliktu jde už jen o lékaře a jejich platy. Určitě nikoliv, jde v prvé řadě o zaměstnance, jejich práva a o obranu jejich práv obecně.

Pokud by lékařské odbory ve střetu prohrály, posílilo by to sebevědomí vlády v příštích sociálních konfliktech a naopak by to oslabilo v kolenou jiné odboráře. Je to těžko pochopitelné, pokud M. Štěch neví, co je v sázce. Jasné stanovisko ÚVV eliminovalo nejen chybu M. Štěcha, ale také stanovisko hejtmanů z minulého týdne, které ve věci zdravotnictví bylo ani ryba ani rak.

ÚVV ČSSD také vyrazila na zteč proti velrybářům. Určitě správné rozhodnutí. Do čela MO Libčeves se vrátil K. Vrba, kdysi odsouzený za násilný trestný čin k podmíněnému trestu, mající však výmaz z rejstříku trestů. V podobné situaci jako on je ovšem také člen KVV Ústeckého kraje R. Houska, obviněný dříve za násilný trestný čin a zbavený obvinění soudem (svědek prý ztratil paměť, čím to asi je?) anebo náměstek primátora města Děčín za ČSSD Sinko, který má údajně za více než dvacet let starý trestný čin rovněž výmaz z rejstříku trestů. Ale možná, že Sinko byl disidentem anebo je to lež. V každém případě by se měl k celé věci rychle vyjádřit. A pokud má z politiky odejít Vrba, měli by ho doprovodit oba pánové. Ať si A. Fišera udělá pořádek, ale v celé krajské organizaci, ne jen tam, kde se mu to hodí.

MO Libčeves měla velmi malý počet dopisů rozeslaných členům ČSSD, navrácených jako nedoručitelných. Tato organizace mající přes 200 členů sdružuje členy v asi devíti obcích Lounska s cca 2000 obyvatel. A tam, kde její členové podávali kandidátky, tam byli úspěšní. Díky této MO má ČSSD starosty ve dvou obcích a místostarostu v obci třetí.

Naopak jsou na Ústecku okresní organizace ČSSD, které měly podstatně menší počty nedoručitelných dopisů z Lidového domu a tedy potenciálních černých duší. Je proto myslím zcela logický požadavek, aby byla provedena přeregistrace členů v celém kraji. Takto to vypadá, že nový předseda KVV na Ústecku A. Fišera, podporován dalším modernizátorem strany Houskou, chce jen účelově početně oslabit okresy, které jsou proti němu a naopak zachovat početní sílu „svých“ okresů. Chytrý modernizátor!

Návrhy na změnu Stanov ČSSD se zdají rozumné. A to jak přijímání členů s půlroční čekací lhůtou, tak např. stálá konference (ostatně moje stará myšlenka). Tříletý mandát nového vedení ČSSD vidím jako krok zpátky. Znamenalo by to petrifikaci nově zvoleného vedení až za termín voleb do sněmovny v květnu 2014. Jen strana se sebevražednými sklony by přece změnila dva měsíce před volbami své vedení. Delegáti sjezdu ČSSD za čtyři týdny musí, v případě tříletého mandátu nového vedení, vzít v úvahu, že příští sjezd za tři roky bude pouze sjezdem manifestačním.

Přiznám se, že mě také trochu překvapilo vyjádření B. Sobotky, že se v případě volebního vítězství ČSSD sníží zpět vládou případně navýšená sazba DPH. To je opravdu odvážný slib, ke kterému jsem se v minulosti ani já neodvážil. Ale třeba B. Sobotka ví, kde by peníze, které by pak do státního rozpočtu nepřišly, vzít.

Naopak správný a snad i proveditelný (viz. zkušenosti z Orbánova Maďarska) je slib zrušení povinného penzijního spoření u privátních penzijních fondů.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama