Ing. Pavel Kováčik

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.02.2011 10:13:00

Dohoda, která mohla být na stole již dříve, snad pomůže

Dohoda, která mohla být na stole již dříve, snad pomůže

KSČM vítá, že se konečně zřejmě daří dospět k dohodě mezi vládou a lékařskými odbory. Obě strany nakonec dokázaly ustoupit a slevit částečně ze svých představ.

KSČM vítá, že se konečně zřejmě daří dospět k dohodě mezi vládou a lékařskými odbory. Obě strany nakonec dokázaly ustoupit a slevit částečně ze svých představ. Bez takového přístupu obou stran by žádná dohoda nebyla možná.

Vyhlášení ministra Hegera na tiskové konferenci předcházející jednání s LOK a LČK jsme naopak vnímali rozporně. Návrh zbavit „zaskakující“ lékaře odpovědnosti za případné chyby vedoucí k poškození zdraví pacientů se nám jevil jako naprosto nemožný a nepřijatelný. Takový krok by se fakticky rovnal vyhlášení výjimečného stavu ve zdravotnictví. Odhadovali jsme však, a jak se ukázalo, právem, že toto vyjádření ministra bylo spíše „zbraní těžkého kalibru“, použitou cíleně před odpoledním jednání s odbory a lékařskou komorou. Jsme rádi, že náš odhad byl správný.

Po celou dobu jednání jsme se přikláněli k názoru, že by vláda měla raději hledat dodatečné zdroje, aby alespoň částečně vyšla lékařům vstříc i v otázce navýšení mezd. Nejsem totiž např. vůbec přesvědčen, že by náklady spojené s mimořádnými opatřeními, ať už jde o povolání armády či právní pomoc lékařům, byly nižší, než kdyby se dál hledala cesta k dohodě.

Nakonec se ukázalo, že reálný počet nemocničních lékařů je vyšší než odhadovaná čísla a že pokud chce vláda dodržet svůj slib navýšit lékařům mzdy o 5-8 tisíc, spotřebuje na to slíbené 2. mld. téměř úplně. Oceňujeme, že za těchto okolností převládl na obou stranách rozum. I lékaři pravděpodobně přijmou další ústupky vlády - navýšení tarifních mezd a jasně vyčíslené závazky vlády vůči lékařům i dalšímu zdravotnickému personálu pro příští roky.

Rádi bychom věřili, že memorandum bude nakonec definitivně potvrzeno i zástupci LOK. Ukončilo by se tím pro mnoho pacientů stresující období nejistoty a hlavně by byla zažehnána hrozba, že by na vzniklou situaci mohli doplatit lidé i svým zdravím či dokonce životem.

Pavel KOVÁČIK, předseda Poslaneckého klubu KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama