ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.02.2011 13:32:37

Krajští ředitelé rozpočty policie neutáhnou

Krajští ředitelé rozpočty policie neutáhnou

K úsporným opatřením u Policie České republiky.

Nový policejní prezident Petr Lessy sdělil veřejnosti, že současná ekonomická situace policie je v historii nejhorší, a zdůraznil, že zajištění peněz na autoprovoz je jednou z jeho priorit. Zajištění finančních prostředků spatřuje mimo jiné v lepším plánování a koordinaci. Chce také více využívat pěších hlídek a hlídek cyklistických. Policejní krajští ředitelé musí nyní své rozpočty upravit tak, aby nebyl běžný výkon služby ohrožen.

KSČM již v době, kdy se projednávala reforma Policie ČR, upozorňovala na skutečnost, že připravované změny v ekonomické oblasti budou mít negativní dopad na zajištění bezpečnosti. Upozorňovali jsme, že vznikem čtrnácti krajských ředitelství se samostatnými rozpočty vznikne nerovnoměrné rozložení finančních prostředků mezi kraji, což bude mít vliv na bezpečnost občanů. Poukazovali jsme také na to, že budou chybět prostředky nejen na pohonné hmoty, ale také na samotný provoz policie. Na základě výše uvedeného se ukazuje, že obavy KSČM byly oprávněné. Nevím, jak krajští ředitelé dokáží s tak omezenými finančními prostředky upravit své rozpočty, aby nedošlo k ještě většímu omezení výkonu služby.

Hlavní příčinou současného kritického stavu resortu vnitra v ekonomické oblasti je podle KSČM především neúspěšná reforma Policie ČR. V jejím důsledku bylo financování policie z centra převedeno pod krajská ředitelství a policie je tak nyní financována z  prostředků krajů. Důsledkem této reformy je skutečnost, že krajům chybí finanční prostředky nejen na mzdy, ale také na činnost policie.

Je proto nezbytně nutné trvat na neodkladném vyhodnocení průběhu reformy policie, zejména její ekonomické části, a navrhnout přijetí takových opatření, která  zajistí bezproblémový chod Policie ČR.

Zdeněk Maršíček, stínový ministr pro resort vnitra
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama