Ing. Ivan Fuksa

  • ODS
  • Příbram
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.02.2011 20:16:00

Patriotismus pomáhá i našim vinařům

Patriotismus pomáhá i našim vinařům

Spotřeba vína v České republice neustále roste, od roku 1989 téměř dvojnásobně na necelých 20 litrů na osobu.

Zvyšuje se také kvalita moravských i českých vín, o čemž svědčí zvyšující se počet ocenění na prestižních výstavách v zahraničí. Domnívám se však, že mnozí naši spotřebitelé se stále na domácí produkci dívají s despektem. Je jisté, že domácí vinaři nemohou konkurovat cenou v segmentu nejlevnějších stolních a jakostních vín dovozu z jižní Evropy.

Opačná je situace v segmentu přívlastkových vín, zde si hlavně naše bílá vína získávají respekt i u zahraničních odborníků. Domnívám se také, a nejsem v tomto názoru osamocen, že mnohdy podceňovaná tuzemská červená vína se v kvalitě velmi rychle přibližují vínům ze zemí s teplejším klimatem a větším počtem slunečných dnů.

Jak může pomoci stát? Ten vinaře podporuje různými způsoby. Připomeňme například, že na rozdíl od jiných alkoholických nápojů není víno zatíženo spotřební daní. Další podpora se realizuje prostřednictvím dotací, ať již třeba z Vinařského fondu, nebo z evropských fondů přes státní i regionální operační programy. Žádná státní podpora ale nemůže nahradit zájem samotných spotřebitelů. Jak jsem výše uvedl, především přívlastková moravská vína zdatně konkurují v kvalitě těm nejlepším zahraničním. Nicméně u některých našich spotřebitelů panuje podivný pocit, že francouzské či italské víno s honosným názvem působí "reprezentativněji". Leckdy se také dostavuje onen známý demonstrační efekt ve spotřebě, kdy pitím předraženého zahraničního vína někteří lidé dávají najevo, že na něj mají. Že existuje stejně kvalitní a levnější varianta z tuzemské produkce, buďto nevědí, nebo okázale ignorují. Patriotismus, který zdůrazňuji při spotřebě jakýchkoli tuzemských zemědělských produktů, pomůže i našim vinařům. Roli státu spatřuji v podpoře propagace, snižování byrokracie, vynucování férové soutěže na trhu a především v nastavení rovných podmínek v rámci Evropské unie.

Ing. Ivan Fuksa, ministr zemědělství, člen výkonné rady, místopředseda regionálního sdružení, člen oblastní rady a poslanec PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama