Občané městu, město občanům

"OMMO.... ejhle, člověk!"
  • OMMO
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.08.2015 15:16:16

KD Repre… A co dál?

KD Repre… A co dál?

(aneb Rádio Jerevan opět na scéně)

Mostecký deník.cz  přinesl v pátek 21. 8. 2015 redakční zprávu o sdělení vedení statutárního města Most – „Most získá zpět Repre. Firma Crestyl ho už nechce. Nový obchodní dům nebude.“ Dikce zprávy byla skoro v duchu výzvy, občané, radujte se, vše dobře dopadlo. Spíše než dobře, tak stejně, jako kdysi, jde o výsledek listopadového volání – „Tvá ztracená vláda věcí Tvých zpět k Tobě, lide, se navrátí...“ Konečně? Jenže. Jenže, kdo si asi pamatuje události staré více než pět let. Zub času, jak známo, pracuje velice spolehlivě. Dokonce hlodavě. Neo hladově? S tím zřejmě počítají i aktéři stojící za prodejem KD Repre. Ne tak redakce Rádia Jerevan, která oslovila některé osoby zabývající se kauzou prodeje KD Repre, vyvolávající vyšetřování a v podstatě i soudní jednání. Oslovili jsme i toho, kdo prodej nepodpořil. Ale popořádku…

Psal se 24. červen 2010 a na jednání V. zasedání Zastupitelstva statutárního města Most, kdy pomalu a jistě končilo volební období 2008 až 2010, byl schválen doslova podvod století. Se souhlasem 37 zastupitelů z 38 přítomných a celkového počtu 45, zdržel se jen jeden - V. Balín, byl prodán KD Repre. I po pěti letech si redakcí Rádia Jerevan oslovený V. Balín na důvody svého nepodpoření prodeje vzpomíná – absence znaleckého posudku, který zastupitelům nebyl předložen, protože vznikal doslova pár dnů před jeho jednáním a ani Rada města jej při rozhodování dostala ještě s „nezaschnutým inkoustem“. Navíc - na dotazy, které vznesl k vedení města, nebylo vůbec reagováno a velice podezřelá byla i okamžitá reakce předsedy klubu zastupitelů za KSČM J. Kurcina, že jde o osobní názor pana Balína a klub komunistů prodej podporuje. Dokonce údajně někteří „zainteresování“ dostali po hlasování od jakéhosi „režiséra“ SMS ve tvaru: „… to jsem to zmanažeroval, co?“

A o co vlastně šlo? Podobných prodejů se přeci odehrálo po listopadu 1989 více, i když asi ne všechny s takovou finanční ztrátou pro město? Byl prodán KD Repre firmě CT Crestyl, s.r.o. v hodnotě tzv. reprodukční ceny přes 520 mil. Kč a např. ve výši tzv. věcné hodnoty přes 386 mil. Kč za nějakých neuvěřitelných 28 054 330,- Kč (!?). Odhad přitom pracoval s prodejní cenou něco málo přes 33 mil. Kč, kdy byla uplatněna tzv. doložka de minimis a sleva 5 mil. Kč. Skutečně neuvěřitelných 28 mil. Kč i s ohledem na skutečnost, že se prodávalo včetně skoro 20 tis. m² pozemků, když znalecký posudek přitom oceňoval 18 146 m². Zarážející byla skutečnost, že na prodávaných pozemcích byla zákonem daná plomba zakazující jakoukoliv manipulaci s pozemky, natož jejich prodej. To vedení města muselo vědět, minimálně tehdejší náměstkyně, protože s bývalým starostou a primátorem Mostu a dále pozdějším hejtmanem ÚK oba věděli o dopisu Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, kde jim byla zákonná blokace na pozemky sdělena. Jde totiž o historický majetek Řádu minoritů a do dnes je celá záležitost řešena soudními orgány a v prvé instanci byla prodejní smlouva města a firmou CT Crestyl, s. r. o. soudem zrušena.

Celý prodej byl všeobecně více než podivný a kuloární řeči hovořily o jednání se znaky korupce. Dokonce byla „k dobru“ uváděna jména některých zastupitelů, kteří se “pohoršovali“ nad tím, že dostali méně než ti jiní…

V minulých dnech byla tedy vedením statutárního města Mostu veřejnost prostřednictvím Mosteckého deníku informována, že firma CT Crestyl, s. r. o. od koupě KD Repre a záměru investovat upustila a nemovitost bude městu vracet. Čeká se nyní údajně na rozhodnutí rozhodčího soudu, zřejmě ve věci vrácení 10 mil. Kč firmě od města, té částky, kterou dosud uhradila.

Zatím žádná informace k tomu, proč firma nenaplnila smlouvu, kde byla vázána přesnými termíny zahájení investice a jejího ukončení. Mimochodem tyto termíny jsou dávno a dávno nenaplněné. Realizátoři celé transakce si byli zřejmě natolik jisti „svým dílem“, že do smlouvy nebyly ze strany města dány nějaké sankce pro tento případ, kdy ze strany nabyvatele a investora nebude záměr realizován.

Veřejnost se zřejmě nyní má spokojit se strohou informací, že se nezadařilo a město prostě asi bude muset vracet z celkové ceny zatím uhrazených 10 mil. Kč a bude řešit dále, co s KD repre. Zda se o něj konečně dokáže smysluplně postarat samo nebo zase začnou někoho svrbět dlaně po nějaké té provizi (excelentní jiný výraz pro úplatek) a budou se, tentokráte lépe a skrytěji, organizovat další, jiné, ale v podstatě stejné nebo podobné prodejní hrátky. Konečně lidé vyznávající „své souhlasné Ano“ se jeví být lidmi opravdu, ale opravdu podnikatelsky zdatnějšími.   

Evidentně na mostecké politické scéně zavládla kolem tohoto horkého bramboru, na němž se podíleli osoby z celého politického spektra (většina jich dokonce dosud v zastupitelstvu sedí), všeobecná spokojenost, že je v podstatě vše zažehnáno a problém je pod kobercem.

Minimálně redakce Rádia Jerevan bude další sled událostí a dění, nejen kolem KD Repre, ale i dalších problémů sledovat. Pro začátek jsme se zamysleli, jak by se třeba oněch 10 mil. Kč, kdyby je nakonec město muselo uhradit, nechalo „najít“ a jak neubírat z městské kasy a kapes daňových poplatníků. Apelujeme na všechny „zainteresované“ a pro prodej hlasující současné i bývalé zastupitele, aby vrátili údajně obdržené prostředky a alespoň na část uvedených 10 mil. Kč pomohli uhradit. Vždyť i ona „sleva“ 5 mil. Kč z doložky de minimis nebyla zřejmě samoúčelná. Kdyby nás oslyšeli, mohlo by se konečně naplnit volání – lide, vláda Tvá se k Tobě navrátila.  

celá zpráva ke KD Repre v MD


Redakce R. J.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama