Tomáš Slabihoudek

  • TOP 09
  • Hlavní město Praha
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.09.2015 16:50:00

Křeč pražské koalice pokračuje

Křeč pražské koalice pokračuje

Odvolání primátorky Krnáčové (ANO) ani jejího náměstka „bez portfeje“ Stropnického (Trojkoalice) se zatím nekoná.

Magistrátní koalici se od voleb málem podařilo udělat první dobré rozhodnutí - bohužel ani to nakonec zase nezvládli. Držme jim tedy palce na příště.

Koalice na magistrátu předvádí od voleb zatím nepoznanou míru nekompetence. Primátorka Krnáčová je známá tím, že v podstatě s nikým nemluví a dělá ji i problém vystupovat na zastupitelstvu. Asi i v důsledku toho není koalice schopna činit jakákoliv strategická rozhodnutí, která raději valí před sebou. Kdyby se navíc kdykoliv v minulosti někomu stal takový průšvih, že by se domlouval na výběru advokátů s protistranou - což předvedla Krnáčová ve sporu kolem Škodova paláce - musel by nutně skončit. Babišovo ANO má však zatím umožněnou míru tolerance k průšvihům, jakou nepamatujeme.

Nejdříve se zdálo, že stav, kdy radnice není schopna příliš fungovat, některým lidem z koalice může vlastně vyhovovat. Opravdový vládci ze zákulisí, Karel Březina (ČSSD) a Radmila Kleslová (ANO), měli klid na „práci“, zatímco mediální ostuda dopadala primárně na duo Krnáčová – Stropnický.

Zjevně ale situace přestala být udržitelná. Nejdříve se Krnáčová se socialisty chtěla zbavit Stropnického a následně zastupitelé ANO zase své primátorky. Situace nakonec po čtvrtečním zastupitelstvu dopadla tak, že všichni raději vycouvali ze svých postojů a celá magistrátní koalice se semkla, aby se i nadále všichni udrželi v křeslech.

Trojkoalice - tvořená Zelenými, Lidovci a Starosty - hraje v tomto panoptiku pouze roli udiveného pozorovatele. Je až s podivem co si nechají líbit. Krnáčová jim skoro na každém zastupitelstvu i radě hází klacky pod nohy (mohli jsme sledovat například jejich „nedohodu“ nad novou vyhláškou o hazardu), nehlasuje pro jejich tisky či je rovnou stahuje z jednání. Můžeme jen spekulovat, co stálo nad náhlou dohodou mezi Krnáčovou a Stropnickým. Je usmířený náměstek Stropnický stále ještě radním za Trojkoalici? Nebo potichu ale jistě přešel k hnutí ANO?

Bez překvapení pak byl zásah „jediného akcionáře“ a předsedy hnutí ANO v jedné osobně: Babiše. Zastupitelé ANO nechtěli, v naprosté většině, s Krnáčovou již nadále pokračovat, neboť primátorka se s nimi vlastně ani moc nebaví a její oblíbenost u veřejnosti se blíží bodu mrazu. Bylo jim však shora přikázáno „prostě“ pokračovat i s neschopnou primátorkou v čele.

Představa, že bude nyní nějak rozumně fungovat spolupráce mezi zastupiteli ANO a Krnáčovou, je přinejmenším úsměvná. A tak se pravděpodobnost, že s dočkáme dalšího dějství této komedie, skoro rovná jistotě.

Tomáš Slabihoudek TOP 09

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama