Mgr. Tomáš Čvančara

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.09.2015 13:30:00

Opavské zastupitelstvo bylo paralyzováno touhou po upevnění moci

Opavské zastupitelstvo bylo paralyzováno touhou po upevnění moci

Pondělní jednání opavského zastupitelstva bylo na několik hodin ochromeno vnitřními rozpory jak uvnitř samotné radniční koalice, tak uvnitř hnutí ANO.

Již několik dní před zasedáním opavského zastupitelstva se začali šířit zvěsti, že během zasedání bude navrženo odvolání náměstkyně primátora Simony Bierhausové (ANO 2011). Prostor vyhrazený pro občany města byl tentokrát zaplněn až do posledního místa. Dopolední jednání zahájily dva dodatečně navržené body, ve kterých se představili noví ředitelé Technických služeb a Slezského divadla. Po skončení těchto bodů následoval důležitý bod ohledně záchrany opavského hokeje. Původní zprávy o odvolání náměstkyně Bierhausové, které pronikly i do místních medií, se během dopoledního zasedání nijak nepotvrdily. Vše se změnilo po konci polední přestávky.

Ve vyhrazeném prostoru pro občany města, kde se dopoledne nenašlo ani jediné volné místo, bylo najednou poloprázdno. Jakoby na tento pokyn čekali někteří členové radniční koalice. Po polední přestávce vystoupil radní René Holuša (Starostové městských částí) s procedurálním návrhem na zařazení bodu "Změna v orgánech Statutárního města Opavy", k tomuto bodu záhy vystoupil radní Marek Veselý (ODS), který navrhl odvolání náměstkyně Simony Bierhausové (ANO 2011), radní Simony Horákové (ANO 2011) a radního Libora Menšíka (ANO 2011). Při těchto návrzích se očekává většinou zdůvodnění tohoto kroku, není ovšem překvapením, že v dané chvíli  radní Veselý svůj návrh odmítl zdůvodnit. Při následných vystoupeních poslance Martina Sedláře (ANO 2011) a náměstkyně Simony Bierhausové jsme se dozvěděli, že o vnitřních rozporech v opavské buňce již bylo informováno nejužší vedení hnutí, včetně samotného Andreje Babiše, které si nepřálo jakékoliv odvolávání. Z opozičních řad přišly další dva návrhy. Vystoupil jsem s návrhem na odvolání primátora Vítečka. Nakonec došlo k tajnému hlasování o odvolávání celé rady po jednotlivých jménech na návrh opoziční zastupitelky Pavly Brady (Zelená pro Opavu). Výsledkem bylo přerušení jednání na více než dvě hodiny.

Situace pro voliče či občana města je značně nepřehledná. „Nejsilnější“ opavský týdeník REGION OPAVSKO účelově dezinformuje o poměrech na radnici tak, aby co nejvíce byla zdiskreditována jak opozice, tak nepohodlní lidé v radniční koalici. Není se čemu divit, když lidé vlastníci tento týdeník jsou velmi dobří známí radního Milana Němce (ANO 2011), který je více než pravou rukou primátora Martina Vítečka (ANO 2011) a do zmiňovaného týdeníku nově přitečou z městské kasy nemalé finanční prostředky zastřené údajnou propagací města v tomto týdeníku.

Po sečtení výsledků došlo k odvolání pouze radní Simony Horákové (ANO 2011). I když jsem s výsledkem nebyl spokojen, doufal jsem, že se konečně začneme věnovat důležitým bodům, které nás ještě čekaly. Jelikož v platnosti stále zůstával můj návrh na odvolání primátora a návrh radního Veselého (ODS), stáhl jsem svůj návrh, aby se již znovu nerozběhla nesmyslná mašinérie voleb, která by stejně další výsledek nepřinesla. Jiného názoru byl však radní Veselý, kterému očividně nešlo o projednávání důležitých bodů, na které čekalo ještě mnoho přítomných občanů. Pan radní trval na svém návrhu, což bylo pro mne zcela nepochopitelné, tak jsem se snažil svůj návrh obnovit, což se ovšem opět nelíbilo panu Veselému. Celou komickou příhodu musel nakonec rozřešit pan tajemník Elis a nakonec došlo na tajné hlasování o obou návrzích. Žádný z uvedených návrhů v tajné volbě již neprošel.

K projednávání řádných bodů se zastupitelé dostali až po dlouhých devíti hodinách od začátku zasedání. Jestliže tento trend má pokračovat i na dalším jednání, tak se občané mají na co těšit. Bohužel některým zastupitelům evidentně více záleží na svém vlastním prospěchu, než na prospěchu města.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama