Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.03.2011 11:13:37

Quo usque tandem, pane premiére...

Quo usque tandem, pane premiére...

Text interpelace na premiéra Petra Nečase ze dne 24. března 2011.

Vážený pane premiére, vláda pod Vaším vedením zažívá nepříjemné chvíle. Nejprve ještě v prosinci se objevil skandál opravdu monumentálních rozměrů. Kauza obřích úplatků připravovaných na Ministerstvu životního prostředí vedla k odchodu ministra Drobila z vlády, ne však z poslaneckého mandátu a z vysoké politiky (zůstává dál členem vedení ODS), vedla také k prvnímu hlasování o nedůvěře vládě pod Vaším vedením v novém volebním období.

Teď má stejný ba dokonce ještě větší morální problém Váš ministr obrany (a další místopředseda ODS) Vondra. Za Evropského předsednictví EU, za které ve vládě zodpovídal, došlo k nehospodárnému čerpání peněz prostřednictvím firmy ProMoPro v řádech zřejmě několika set milionů korun.

Obvyklá teze koaličních politiků i řady tzv. nezávislých žurnalistů, je, že je třeba věc řádně vyšetřit (a tedy hlavně dlouho vyšetřovat). Nic proti tomu, aby se zjistila případná kriminální podstata činnosti lidí v týmu p. tehdejšího mpř. vlády (a současného ministra obrany) Vondry i případná komplicita ministra v eventuálním kriminálním pozadí případu. Nechci hovořit o případném „začunkování" případu. I to je ovšem možné.

Za zřetelnou a na první pohled jasnou nehospodárnost v čerpání finančních prostředků na evropské předsednictví byl a je politicky odpovědný ministr. A na politickou odpovědnost nejsou žádné paragrafy zákona. Budˇ je anebo není.

Ještě nevyčpěla jedna kauza a už pan ministr Vondra měl na krku kauzu další. Tentokrát - a pan ministr o věci dobře věděl - poslal do ČT Vojenskou policii, aby vyšacovala jednu z redakcí ČT. Útok na svobodu slova jak vyšitý. Nemožný ve svobodném světě, ale obvyklý ve světě Kaddáfího či Mugabeho.

Každá z těchto kauz by ve standardní demokratické zemi vedla k odchodu politika, jehož se to týká do politického starobince. Nejspíše i k odchodu vlády jako celku.

Pane premiére, quo usque tandem, jak dlouho bude ještě členem Vaší vlády člověk politicky odpovědný za zlodějnu a totalitní útok po zuby ozbrojeného komanda na svobodu slova?
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama