Ing. Adam Rykala

  • SOCDEM
  • Ostrava-Jih
  • radní městské části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.01.2016 13:45:42

Jaké změny přináší rok 2016, II. díl

Jaké změny přináší rok 2016, II. díl

V minulém článku týkajícím se změn, které přináší nový rok, jsem se věnoval rozsáhlým úpravám v oblasti financí a komunikace s úřady. V textu dnešního blogu se zaměřím na změny v oblasti školství, sociálních věcí a dopravy.


Změny v oblasti školství

V oblasti školství došlo k několika podstatným změnám, z nichž některé se ovšem projeví až od začátku nového školního roku, tedy 1. 9. 2016

Povinný poslední ročník školky

Nově dochází k prodloužení povinné školní docházky na 10 let, jelikož dítě bude muset povinné nastoupit do posledního ročníku mateřské školy. Nárok na místo ve školce tak vznikne již čtyřletým dětem.

Jednotné přijímací zkoušky na střední školy

Žáci devátých tříd budou poprvé skládat jednotné přijímací zkoušky na střední školy z českého jazyka a matematiky, jejichž přípravou bude pověřena organizace Cermat, která již připravuje maturitní testy.

Změny v učitelských smlouvách

Koncem letošních prázdnin také skončí praxe, kdy ředitelé škol mohli podepisovat s učiteli smlouvu jen v období od září do června. Od školního roku 2016 tak bude nutné s učiteli sepsat smlouvu na celý školní rok. Výjimkou bude přijímání pedagogů bez dostatečné kvalifikace nebo zástup za dlouhodobou nepřítomnost učitele.

Konec sladkostí a limonád

Od nového školního roku už nebudou moci děti ve školních automatech a bufetech zakoupit sladké limonády a sušenky. Vyhláška, která vyjmenovává zdravé a nezdravé potraviny vstoupí v platnost počátkem nového roku.

Změny v oblasti sociálních věcí

Důchody

Zvýšení základní výměry důchodů

Od 1. 1. 2016 dochází ke zvýšení základní výměry veškerých důchodů (starobního, invalidního, vdovského, sirotčího) o 40 Kč měsíčně. Nedochází ke zvýšení procentní výměry, která je individuální podle výše příjmů a odvodů důchodového pojištění.

Příspěvek důchodcům

Vzhledem k tomu, že nedochází od ledna k úpravám procentní výše důchodů, dojde v únoru tohoto roku k vyplacení mimořádného kompenzačního příspěvku ve výši 1200 Kč. V případě průměrného starobního důchodu činí toto zvýšení obnos, který odpovídá 100% růstu indexu spotřebitelských cen a 1/3 růstu reálných mezd. Tento výpočet je tak zcela v souladu s platným zákonem.

Nemocenské pojištění

Redukční hranice pro výpočet nemocenské dávky

Pro rok 2016 dochází ke změně ve výpočtu denních redukčních hranic, které slouží pro výpočet nemocenských dávek:

  • redukční hranice je stanovena ve výše 901 Kč (888 Kč v roce 2015)
  • redukční hranice činí 1351 Kč (1331 Kč v roce 2015)
  • redukční hranice je 2701 Kč (2662 roku 2015)

Částka rozhodného příjmu potřebná pro účast na nemocenském pojištění je i pro nový rok stanovena ve stejné výši jako v roce předcházející, tedy, 2500 Kč.

Pojistné na sociální zabezpečení

Ukončení důchodového spoření

Od 1. ledna 2016 dochází k ukončení pojistného na důchodové spoření (II. pilíř). S tím souvisí úprava sazeb pojistného, které se stanoví již bez zřetele k účasti v tomto pilíři.

Sazby pojistného na sociální zabezpečení

Od 1. 1. 2016 jsou sazby na sociální zabezpečení stanoveny:

  1. u zaměstnavatele ve výši 25% z vyměřovacího základu, z toho 2,3% na nemocenské pojištění, 21,5% na důchodové pojištění a 1,2% na státní politiku zaměstnanosti
  2. u zaměstnance 6,5% z vyměřovacího základu
  3. u osoby samostatně výdělečně činné

    - 29,2% z vyměřovacího základu, z toho 28% na důchodové pojištění a 1,2% na státní politiku zaměstnanosti, jestliže se jedná o osobu účastnou důchodového pojištění

    - 2,3% z vyměřovacího základu, jestliže se jedná o osobu účastnící se nemocenského pojištění
  4. U osoby dobrovolně účastné na důchodovém pojištění pak 28% z vyměřovacího základu

Změny v platbách OSVČ

Daňový základ pro účast na důchodovém pojištění OSVČ, která vykonává vedlejší činnost v roce 2015 je 64 813 Kč.

Minimální měsíční základ pro placení záloh na pojistné pro OSVČ vykonávající hlavní činnost činí 6752 – z toho minimální záloha na pojistné činí 1972 Kč.

Minimální měsíční vyměřovací základ pro OSVČ vykonávající vedlejší výdělečnou činnost činí 2701 – z toho minimální záloha na pojistné pak 789 Kč.

Změny v dopravě

Konec rychlostních silnic a silnice pro motorová vozidla

Od 1. 1. 2016 skončila existence tzv. rychlostních silnic, ze kterých se staly dálnice. Místo tradičních modrých značek jsou nyní značena dálničním značením na zeleném podkladu. Zároveň nedošlo ke zvýšení rychlostního limitu 130 kilometrů za hodinu.

Nově došlo k zavedení označení silnic pro motorová vozidla. Do této kategorie spadají dřívější rychlostní silnice z nejrůznějších důvodů nezařaditelné mezi dálnice a také některé čtyřproudé silnice první třídy směrově oddělené svodidly. Na těchto silnicích je povolena rychlost 110 kilometrů v hodině. Schválení těchto úseků je v kompetenci krajských úřadů.

Registrační značky na přání

Od nového roku je také možné si zvolit libovolnou kombinaci písmen a číslic pro SPZ. Zakázaná jsou hanlivá, urážející a rasistická slova a snadnou zaměnitelná písmena G, O, Q, CH a W. Za dvě tabulky na vozidlo zájemce zaplatí 10 000 Kč. Značka je nově vázaná na majitele, může si ji tak vyměnit v případě koupě nového vozu.

Nové dopravní značky

Značka „zimní výbava“ označující příkaz jízdy se zimními pneumatikami nově není časově omezená (dosud 1. listopad – 31. březen). Platí tak kdykoliv, jestliže není upřesněna dodatkovou tabulí.

Značky varující před pohybem zvěře mohou mít nově různou podobu.

Značka „Křižovatka s vedlejší pozemní komunikací“ nově bude moci mít konkrétněji vyznačeno připojení (levé/pravé).

Nově se také zavádí značka označující sjíždění vozidel hromadné dopravy z tramvajového pásu, která přikazuje ostatním řidičům, aby umožnili těmto vozidlům zařazení do jízdního pruhu.

Podoba dálničních známek

Pro rok 2016 došlo k výraznějším změnám v podobě dálničních známek. Dle délky platnosti mají rozdílné geometrické tvary (kolečko, trojúhelník, čtverec). Nedochází ke zvýšení jejich ceny.

Změny v silničním provozu

V prvním čtvrtletí roku 2016 také začnou platit další změny v silničních předpisech a organizaci dopravy.

Nově budou povinné reflexní prvky pro chodce. Za nedodržení nařízení na silnici mimo obec může být dotyčný pokutován ve výši 2000 Kč.

Nově dochází k zavádění pokut za neočištění auta od sněhu a ledu a výraznější tresty jsou stanoveny taktéž za vjezd na železniční přejezd na červenou.

Dopravní policisté budou také moci nově odebrat malý technický průkaz od vozidla, které je na první pohled nebezpečné.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama