Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.03.2011 16:50:00

Vládní koalice pohrdá sněmovnou a ČSSD k tomu mlčí

Vládní koalice pohrdá sněmovnou a ČSSD k tomu mlčí

Ačkoli představitelé ČSSD po sjezdu sebevědomě mluví o jednotě a posílení pozice ČSSD, události tento týden to moc nepotvrdily.

Ano, zcela správně ČSSD iniciovala mimořádnou schůzi sněmovny ke kauzám ProMoPro či k zásahu Vojenské policie v České televizi. Ukazuje se totiž, že ani v jednom z těchto případů neříká Alexandr Vondra pravdu a svádí svojí odpovědnost na své podřízené. Nemluvě o jeho odpovědnosti politické. Nechme stranou, že se jedná o dospělého člověka, politika, který se tak rád odkazuje na svou předlistopadovou minulost disidenta a západní hodnoty politické kultury a který se tak tímto alibistickým postojem stává karikaturou všech těchto hodnot, které vzývá. Vondra má tedy co vysvětlovat nejen poslancům, ale především české veřejnosti, kterou už stačil zahltit vytáčkami a výmluvami.

Problémem ovšem je, že když koaliční poslanci odmítli schválit program této schůze, přestože sami byli s vystoupením ministra Vondry nespokojení, ČSSD neřekla jasně, že vyvolá hlasování o nedůvěře vládě. A měla to říci ještě před konáním této schůzce a podmínit to právě jejím konáním tak, aby koalice nemohla takto okatě pohrdat opozicí. Takto umožnila převzít strategickou iniciativu TOP09 a Věcem veřejným, což učinila před pár týdny týdny například už při diskusi o důchodové reformě. Z tohoto pohledu hodnotím velmi vstřícně odchod Zdeňka Škromacha ze stínové vlády, čímž přiznal to, co jsem mu vyčítal, totiž naprostou lenost a nevýkonnost ve funkci stínového ministra práce a sociálních věcí. Fakt, že ČSSD lavíruje a nenavrhuje okamžitě poté,co na ní koalice udělala ve sněmovně dlouhý nos, hlasování o nedůvěře vládě, považuji za velkou chybu, která se jí bude vracet jako bumerang.

A už se tak dělo záhy – vláda ten samý den ignorovala opozici při interpelacích, tedy jediného institutu, který mají opoziční poslanci pro kontrolu ministrů. Ministr spravedlnosti Pospíšil, který jinak před kamerami tancuje ostošest a dává si záležet, aby byl za slušňáka, dal před interpelacemi přednost jakémusi semináři v Senátu. Ministr financí Kalousek byl zase v tu samou chvíli, kdy měl stát před poslanci a odpovídat na jejich interpelace, účastníkem pořadu Interpelace na ČT v jednom z pražských divadel. Nejsou tyto dva příklady důkazem pohrdání voliči, ale také např. pozicí ČSSD v Poslanecké sněmovně? Když bude ČSSD nadále za ratlíka a ne za vlčáka, nemůže se divit, že jim vládní koalice zkrátí program schůze v době interpelací, aby měla „klid na práci“. Interpelace nejsou součástí kurtoazie sněmovny, musí být tvrdou politickou prací.

ČSSD by se měla rychle probudit z letargie, procitnout ze snu o volebním vítězství bez boje, tedy, že mlčení jí zajistí voliče a hodně rychle dát najevo, že jí pohrdání vládní koalice vadí. V opačném případě může nastat situace, kterou popisuje v jedné hře Divadlo Járy Cimrmana: Přijde jiný sekáč a ten už se nezakecá!
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama