Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.03.2011 14:36:00

Vláda nevládne, utápí se ve sporech a skandálech

Vláda nevládne, utápí se ve sporech a skandálech

Pomalu, ale jistě dochází na má slova, že se během jara bude Nečasova vláda rychle rozkládat, a to zevnitř i vnějším tlakem.

A její šéf již bude neudržitelný. Když jsem v závěrečných týdnech minulého roku psal tyto úvahy, řada komentátorů z nich měla velkou legraci. Dnes se zvolna naplňují. Dynamika vládních reforem nereforem ale rozhýbala – jak jsem ostatně předpokládal – českou veřejnost. Zaměstnanci začali aktivně hájit svá práva. Lékaři svůj spor s vládou vyhráli.

Více než polovina policistů a hasičů – přes obvyklou opatrnost českých veřejných zaměstnanců – již podepsala petici za odvolání ministra vnitra Johna.

V nejbližších měsících je možné předvídat další protesty veřejnosti, a to celých skupin občanů stresovaných asociální politikou vlády. Vláda se odcizuje svou politikou jedné skupině občanů po druhé. A vzhledem k tomu, že ve sněmovně nepřipouští pravice debatu o nepříjemných věcech a větší část opozice zatím nemá odvahu k čelnému střetu. Tedy k vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. Z toho plyne nebezpečí, že se politické konflikty v příštích měsících přesunou mimo parlament, na ulici a s výsledkem jen těžko předvídatelným.

Co je hlavním problémem této vlády? Je to především její naprostá neschopnost vládnout. Vláda se utápí ve sporech, často žabomyších. Z její činnosti se vytratil jakýkoliv étos. Ten étos, zosobňovaný na počátku Nečasovy vlády alespoň marketingově vyrobenými „novými“ lidmi: především Nečasem, Vondrou a Bártou. Dnes už se ani nejzarytější stoupenec vlády v médiích neodváží nahlas říci, že Česku vládne kabinet „rozpočtové odpovědnosti, práva a boje proti korupci“. Jak po kauzách Drobil a ProMoPro hovořit vážně o boji proti korupci a o hospodárném čerpání veřejných peněz. Jak hovořit o respektu k právu u ministrů, kteří nevědí, co je to politická odpovědnost.

V pátečních Lidových novinách mě opravdu velmi pobavil článek Mlejnka jr., který v zoufalém poryvu myšlenek a pravdomluvnosti dokonce napsal, že vláda Jiřího Paroubka s komunisty by prý nebyla horší nežli současná pravicová vláda. Sestavení vlády sociální demokracie s komunisty jsem sice neplánoval, ale tento posun v uvažování nejpravicovějších novin je pozoruhodný. Je to především doklad úplné bídy vládnutí současného kabinetu. Řecká lež a lež o dinosaurech se pravicovým stranám a médiím před rokem skutečně povedly. A zabraly.

Občané považovali ke své škodě díky mocné mediální masáži pravici za kompetentnější při řešení ekonomických problémů země. A to bez ohledu na reálné zkušenosti lidí s pravicovými vládami. Kdyby lidé neměli krátkou paměť, jistě by si obratem vzpomněli, jaké ekonomické problémy republice za sebou zanechala Klausova vláda, která neslavně skončila v závěru roku 1997. To, že přivedla republiku k hospodářskému poklesu, když národní ekonomiky okolních zemí rostly, média vůbec nepřipomínají. A pravice již zapomněla.

A to, že za tři roky (2007 – 9) pravicové Topolánkovy vlády došlo k dalšímu navýšení státního dluhu o cca 400 miliard, média rovněž potlačovala. Ale to byl jen drobný detail. Cíl by jasný. Nepřipustit vládu sociální demokracie.
Co dodat? Kdyby se v případě Nečasovy vlády jednalo jen o vládu složenou z netalentovaných a neerudovaných osob, to by ještě nebyla tak velká tragédie. Tato vláda má ale ještě potřebu řešit své spory i pseudospory zcela veřejně. A myslí si přitom, že tohle je a tak se dělá skutečná politika. Otázkou je, jak dlouho může tahle reality show ještě trvat. Skutečné problémy země tahle vláda schopna řešit není.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama