Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.01.2016 11:48:30

Ve Středočeském kraji začínají masopusty

Ve Středočeském kraji začínají masopusty

V lednu začínají ve Středočeském kraji jako každý rok masopustní oslavy.

V lednu začínají ve Středočeském kraji jako každý rok masopustní oslavy. Různé akce jsou pořádány i v kulturních institucích kraje.

„Masopusty a karnevalové reje jsou tradičními aktivitami, kterým se naše muzea pravidelně věnují. Slavnost většinou doprovází i doplňkové akce, které mají přítomné seznámit s původem této lidové slavnosti a dalšími lidovými zvyky,“ sdělil radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek.

Tradičně netradiční lidovou slavnost spolupořádá již tuto sobotu 23. ledna Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy. Veselý, barevný, bouřlivý, hravý, mystický a bombastický průvod maškar zamíří z Roztok u Prahy do Únětic pod taktovkou pořádajícího spolku ROZTOČ už podevatenácté. Maškary se setkají nejdříve ve 13 hodin v areálu zámku a po korunovaci nejkrásnější a nejvypečenější ze všech roztockých dívek, Královny masopustu, se vydají na cestu.  Jako obvykle budou moci přítomní ochutnat masopustní Bock, světlé 16° silné svrchně kvašené pivo původně vařené v patnáctém století německými sládky. Byl a je vařen při příležitostech Vánoc, Velikonoc nebo Masopustů.

O týden později se uskuteční masopust ve Sládečkově vlastivědném muzeu, tedy ve skanzenu Mayrau. Průvody budou vycházet ve 13 hodin z Podprůhonu, z Tuháně ve 13:30, z Libušína ve 14 a z Vinařic ve 14:30, aby se sešly v „Mayrovce“ kolem odpolední třetí. Proběhne volba královny masopustu a udělení masopustních práv, následovat bude průvod masek po skanzenu s královnou v čele a masopustní rej, ke kterému bude hrát Kladenská heligonka a skupina Falling. Nesmí samozřejmě chybět koblihy, koláče, zabijačka, pivo nebo teplá medovina.

6. února proběhne od 10 hodin masopust také v Hornickém muzeu v Příbrami.  V prostředí hornických Březových hor se bude konat masopustní průvod a lidová veselice, rej masek a žertovné masopustní scénky na motivy scénáře Jana Drdy k pohádce Dařbuján a Pandrhola. Tradiční masopust opět slibuje pestrou přehlídku masek. Na přípravě této lidové veselice muzeum každoročně spolupracuje se Sborem dobrovolných hasičů z Bohutína, kteří masopust pořádají nepřetržitě 90 let. Bohutínští hasiči návštěvníky pobaví žertovnými scénkami na motivy uvedené pohádky. Jak se chudý havíř Kuba Dařbuján vypořádá s lakomým pivovarským sládkem Pandrholou, uvidíte v nádvoří Ševčinského dolu na Březových Horách; možná, že na zdejších stromech vyrostou jitrnice jako v Drdově pohádce.  Tentýž den zažijete uprostřed povltavské vesnice od 14 hodin ve skanzenu ve Vysokém Chlumci také za symbolické vstupné 1 Kč opět tradiční masopustní průvod s rejem masek, žertovnými scénkami a hudbou.

 Ve spolupráci s městem a Sdružením dobrovolných hasičů bude probíhat masopust i v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy. 13. února se zapojí do masopustního průvodu a programu na náměstí.

Podobné aktivity probíhají samozřejmě i v dalších muzeích.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama