ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.02.2016 12:46:00

Občané obcí vyčleněných z vojenského újezdu se diví ceně pozemků

Občané obcí vyčleněných z vojenského újezdu se diví ceně pozemků

Senátor Tesařík oslovil ministerstvo zemědělství kvůli cenám pozemků.

Ceny pozemků na katastru nově vzniklých obcí v Oderských vrších jsou tématem dopisu, který v těchto dnech zaslal senátor Martin Tesařík 1. náměstkovi ministra zemědělství Jiřímu Jirsovi. Na senátora se v této věci obrátili občané obcí vyčleněných z vojenského újezdu Libavá.

Na katastrech obcí, které vznikly k 1. lednu letošního roku, stanovila příslušná vyhláška průměrnou základní cenu 9,51 korun za metr čtvereční plochy. V sousedních obcích je přitom výrazně nižší. Například v katastru městysu Velký Újezd činí jen 5,55 korun za metr čtvereční a v katastru Potštát jen 1,86 korun za metr čtvereční. „Dovoluji si vás požádat o informaci, proč je v katastrálních územích Luboměř u Potštátu a Kozlov u Velkého Újezdu stanovena průměrná základní cena 9,51 korun za metr čtvereční a zda je reálné tuto cenu změnit na úroveň průměrných cen u sousedních katastrálních území,“ píše senátor náměstkovi ministra.

Z této ceny se bude vycházet například při prodeji pozemků v tamním území. Pro nově vzniklé obecní samosprávy může být výhodná, protože za prodej pozemků utrží více peněz, nicméně občany a podnikatele zatíží většími náklady.

Nezvykle vysoká cena pozemků není jediným tématem, kterým se senátor Tesařík v tomto regionu zabývá. Vznikajícím obcím se věnoval již v době, kdy se jednalo o podrobnostech doprovázejících jejich ustavení. Nyní území navštěvuje a průběžně jedná se zástupci státu, kteří do volby starostů řídí, představiteli armády i samotnými občany připravujícími se na ustavení samosprávy připravují.

Ve středu 3. února se přímo na místě krátce setkal s pravděpodobnými kandidáty na funkce starostů ve Městě Libavá a obcí Kozlov. V těchto dnech také pomáhá urychlit přesun finančních prostředků ze státního rozpočtu přes kraj na účty obcí, aby měli noví zastupitelé z čeho provoz obcí financovat.

Volby do zastupitelstev se uskutečnily 16. února, zastupitelé se poprvé sejdou v průběhu příštího týdne.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama