Ing. Jiří Havlíček, MBA

  • SOCDEM
  • Čáslav
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.04.2011 17:46:06

Co nikdo neví, jako by se nedělo, aneb neviděl někdo Petra Nečase?

Co nikdo neví, jako by se nedělo, aneb neviděl někdo Petra Nečase?

Snad jako každého člověka mě v poslední době znepokojily různá prohlášení o razantním zvýšení nepřímého zdanění. Jde skutečně „jen“ o proklamace, nebo o opravdové záměry vlády?

     Marně se totiž snažím získat bližší informace o průběžných záměrech představitelů vlády, či užšího vedení koaličních stran známého jako K9, nebo K6. Ačkoli detailně sleduji denní tisk i tzv. nová média, postrádám jasné stanovisko nejvíce kompetentního aktéra. Ve veřejné diskusi zcela absentuje premiér Petr Nečas. Ten jako by se stáhl z politického života a nevyjadřuje se nejen k důchodové reformě, ale chybí jakákoliv jeho aktivní vyjádření ve vztahu k otázkám, jež jsou nastolovány médii každý den. Pamatuji si, jak bývalý britský ministerský předseda říkával, že premiér nesmí dávat „an answer, ale the answer.“ Jinými slovy musí podávat konkrétní odpověď, ne jen nějakou abstraktní odpověď. Petr Nečas je třetím typem, on nedává žádnou.

    Jako komunální politik na menším městě, se potkávám dnes a denně s řadou lidí z různých profesí i v různé sociální situaci. Ptají se mne a chtějí znát můj názor. Vyžadují přímo a detailně popisovat chystané změny. Z toho důvodu jsem znepokojen skutečností, že předseda vlády České republiky se systematicky vyhýbá médiím a s výjimkou pravidelných tiskových konferencí po jednání vlády a čtvrtečních interpelací ve Sněmovně neodpovídá na otázky, které oprávněně zajímají občany nejvíce. Mlčení se pak čas od času snaží napravit krátkými tiskovými zprávami, což je jen pověstným ,,hašením požáru vějířem“.

     Ke zmíněné problematice se buď ve velké většině vyjadřují pouze řadoví ministři, nebo na druhé straně například ministr financí Miroslav Kalousek, kterého ovšem - kulantně řečeno, pro jeho mystifikace nebo - obyčejně řečeno, lhaní, nelze brát vážně.

     Pokud byl v minulosti ostře kritizován Vladimír Špidla za chladný a rezervovaný vztah k médiím, potom se domnívám, že postoj Petra Nečase je tristní a odsouzeníhodný.

      Doufejme, že tento způsob informování veřejnosti se v blízké budoucnosti změní a předseda vlády sebere odvahu předstoupit před občany a sdělit všechny detaily a zejména dopady připravovaných daňových změn.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama