ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.04.2011 18:21:00

Bártův vliv na ABL trvá. Měl by okamžitě odstoupit

Bártův vliv na ABL trvá. Měl by okamžitě odstoupit

Vyjádření stínového ministra KSČM pro resort vnitra Zdeňka Maršíčka k novým informacím o sledování politiků firmou ABL.

Podle vyjádření Jaroslava Škárky bezpečnostní agentura ABL, kterou vlastní příbuzní ministra dopravy Víta Bárty, sledovala v roce 2006 bývalé starosty Prahy 1. Zjišťovala údajně také o nich informace z policejních databází. Většinu kauz měl řídit přímo Vít Bárta. Důkazy Škárka předal Městskému státnímu zastupitelství v Praze.

KSČM upozorňovala již před jmenováním Víta Bárty do funkce ministra dopravy na možné bezpečnostní riziko v souvislosti s jeho působením v bezpečnostní agentuře ABL. Už tehdy totiž vzniklo podezření, že tato firma prováděla sledování některých politiků a dokonce o nich schraňovala osobní údaje. Tyto připomínky tehdy premiér Nečas zlehčoval a řekl, že Vít Bárta nebude prostřednictvím agentury ABL ovlivňovat dění na jednotlivých ministerstvech. Nyní se ukázalo, že obavy byly oprávněné.

Pokud se totiž prokáže, že opravdu došlo ke sledování a shromažďování údajů o politicích bezpečnostní agenturou ABL, jedná se o závažné porušení zákona.

Trestní řád stanoví, že používání operativně pátracích prostředků nesmí sledovat jiný zájem než získání skutečností důležitých pro trestní řízení. Tyto prostředky je možné použít jen tehdy, nelze-li sledovaného účelu dosáhnout jinak nebo pokud by bylo jiným způsobem jeho dosažení podstatně ztížené.

V Trestním řádu je také stanoveno, kdo a za jakých podmínek může operativně pátracích prostředků používat. Soukromé bezpečnostní agentury takové oprávnění nemají.

Z výše uvedených důvodů by měl Vít Bárta neprodleně odstoupit z funkce ministra dopravy, protože ztratil důvěryhodnost a je zřejmé, že jeho vliv na firmu ABL v této oblasti i nadále trvá. Rovněž současná vláda pod vedením premiéra Nečase, která je spojována s vážnými korupčními aférami, je nedůvěryhodná a premiér Nečas by měl rovněž odstoupit z funkce.

Zdeněk Maršíček, stínový ministr pro resort vnitra (KSČM)
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama