Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.04.2011 9:03:26

Chaos současné koaliční vlády

Chaos současné koaliční vlády

Každý volič České republiky, který vložil do urny v minulém roce hlas pro některou ze současných stran vládní koalice by měl zpozornět a zejména si opětovně prostudovat předvolební programy těchto politických stran.

Mandát 118 poslanců byl pro mnohé nové politiky vstupenkou do vládních lavic, jednotlivých ministerstev i do rozličných funkcí v poslanecké sněmovně. Ale zejména to byl závazek těchto poslanců k politické odpovědnosti vůči celé republice i vůči demokratickým hodnotám, na kterých je budována..

Současná situace je pouze vyvrcholením permanentní vládní krize, která doutnala uvnitř vládní koalice. Nejde být přece na jedné straně rozpočtově odpovědnou vládou a na druhé straně nehospodárně hospodařit v jednotlivých resortech. Nelze být deklarovanou vládou práva a přitom nedodržovat zákony a morálku této země. Nehovořme o boji proti korupci, když korupční chování, propojení s podnikateli a klientelismus čouhá vládním představitelům z bot. Prostě máme takovou vládu, jakou jsme si (jste si) zasloužili.

Existují základní a dlouhodobě neřešené problémy, které umožňují tento vpravdě zoufalý politický marasmus. Tím prvním je „politizace“ státní a veřejné správy a neochota k politických stran k zavedení zákona o státní službě. Druhá věc souvisí s nedostatečnou veřejnou kontrolou politiků, ať již uvnitř jednotlivých politických stran či hnutí, tak navenek ze strany široké veřejnosti. Tady je nutno souhlasit s panem prezidentem, že je nutno upravit volební zákony tak, aby vítěz voleb mohl vládnout a prosazovat svůj politický program.

Třetím závažným problémem je pomalá, nepředvídatelná a nedostatečná vymahatelnost zákonů, vyhlášek a dalších nařízení. A to má být doménou orgánů činných v trestním řízení , nezávislé justice, státních a veřejných úředníků. Základním problémem je korupční chování, které zaplevelilo celý politický i podnikatelský systém. Od obcí počínaje, přes kraje, jednotlivá ministerstva až po samotnou vládu. Pro potírání korupce můžeme napsat stohy opatření, ale nic to nebude platné. Schází totiž účinný nástroj na její odhalování, čímž je změna trestního řádu, umožňující praktickou beztrestnost tomu, kdo korupci ohlásí.

Chaos současné vlády je dán nejen dřívějšími závazky těm či oním podnikatelským skupinám, kterým koaliční politici slíbili jimi nadiktované reformy, ale zejména rozporem v programových slibech a skutečným chováním těchto politiků. Závěrem však musím zdůraznit, že uvnitř politických stran převažují slušní a čestní lidé, kterým osud české demokracie není lhostejný. Je však nutno oddělit zrno od plev, jak říkávala moje stařenka.

A k tomu by mohl dopomoci současný chaos na naší politické scéně tím, že se konečně začnou řešit podstatné problémy české společnosti a zejména dnešní politické scény.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama