JUDr. Petr Hulinský, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.04.2011 10:42:40

Opět nekoncepční řešení ministra Vondry

Opět nekoncepční řešení ministra Vondry

Plán na redukci vojenských újezdů je další velice sporný nápad dosavadního ministra obrany Alexandra Vondru.

Redukce a případné rušení vojenských újezdů jsou jistě na místě, protože současná Armáda České republiky s 25 tisíci vojáky nepotřebuje tolik místa pro výcvik, jako bývalá dvousettisícová Československá lidová armáda. Potud by to bylo v pořádku.

Jenomže ministr Vondra si v tomto případě počíná naprosto nekoncepčně. Jak nám prozradil, měl by se rušit vojenský výcvikový prostor na Brdech, a další se budou redukovat. Ale má vypracovanou nějakou studii, která by odpověděla na otázku, proč zvolil zrovna toto řešení? S jistotou mohu odpovědět, že nikoliv.

Důvod ke zrušení vojenského výcvikové prostoru v Brdech jenom kvůli tomu, že tam nebude americký radar, je velmi chabý. Navíc tento nápad nebyl evidentně předjednán se zástupci místních nebo krajských samospráv, kterých se tato záležitost přímo dotýká. Například starosta Jinců, které leží na hranici brdského újedu, Josef Hála upozorňuje na to, že zdejší velká nezaměstnanost se ještě zvýší, protože mnoho místních lidí je na armádě existenčně závislých. Navíc se počítá s tím, že v Jincích by zůstali dělostřelci, kteří by nyní museli jezdit cvičit jinam, takže by se prodražila jejich doprava. Také se nabízí otázka, zda rušení brdského prostoru není spíše v zájmu některých developerů něž vojáků. Pan ministr také vůbec nemluví o tom, že armáda bude muset před svým odchodem celý prostor vyčistit od vojenské munice, což bude mimořádně nákladná záležitost.

Na druhé straně starostové v okolí vojenského výcvikového prostoru Boletice na Šumavě by proti jeho výrazné redukci nic nenamítali, protože již mají připravené projekty na rozvoj turistického ruchu, výstavbu lyžařského centra, zřízení cyklostezek atd., které by měly přinést zdejším lidem i nové pracovní příležitosti. Navíc tyto plány podporovali i Vondrovi předchůdci v čele resortu obrany.

Chápu, že pan ministr má v současné době jiné starosti, na druhou stranu tak důležitý resort, jakým je obrana, potřebuje skutečně odpovědné a kvalifikované řízení. Ministr Vondra by proto měl uvažovat o opravdovém ukončení svého působení v čele ministerstva obrany.

JUDr. Petr Hulinský Ph.D.(ČSSD),
stínový ministr obrany

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama