Ing. Veronika Vrecionová

  • ODS
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.06.2016 13:36:30

Cenzuru internetu si nenecháme líbit

Cenzuru internetu si nenecháme líbit

Veronika Vrecionová dnes na společné tiskové konferenci s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem a Markem Antošem z iniciativy PřicházíCenzor.cz představila stížnost, s níž se chce obrátit na Ústavní soud.

Iniciátoři budou požadovat zrušení zákona, který úředníkům umožní blokovat internetové stránky.

„Za největší chybu považuji, že zablokovat internetovou stránku mohou nevolení úředníci ministerstva financí. O případném zablokování webu by měl rozhodnout soud, v tomto smyslu jsem také v Senátu podala pozměňovací návrh, bohužel neúspěšně. Připomínám kauzu, kdy měl náměstek Andreje Babiše Tomáš Vyhnánek instruovat své podřízené, aby v Bruselu vyzvídali informace ohledně vyšetřování Čapího hnízda. Snaživí úředníci se mohou chtít zalíbit svému šéfovi a blokovat weby s nepohodlným obsahem. V tomto ohledu je děsivá i symbióza ministra financí s prezidentem Zemanem, který zákon podepsal,“ vysvětlila senátorka Veronika Vrecionová.

„Řadě lidí stále nedochází, že internet, dnes poslední relativně svobodné médium pro šíření informací, je ve 21. století podmínkou fungování demokracie. Proto se boj za jeho záchranu netýká jen Pirátů, ale každého z nás. Politici, ale ani velké korporace nesmí toto médium dostat pod svoji kontrolu. Možnost pod libovolnou záminkou kdykoliv zasahovat do toho, co smí či nesmí uživatel internetu - občan vidět, si proto nesmí uzurpovat ani ministerstvo financí ani nikdo jiný. Jsem rád, že v této věci nacházíme společnou řeč nejen s odborníky, mezi které se i my Piráti počítáme, ale i s profesionály ICT businessu a v neposlední řadě i internetově osvícenými politiky," řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Ustanovení zavádějící cenzuru internetu jsou podle našeho názoru v rozporu s ústavním pořádkem, na což jsme upozorňovali ještě před jejich schválením. Proto vítáme, že se chce v této věci skupina senátorů obrátit na Ústavní soud, a při přípravě návrhu jim rádi poskytneme odbornou podporu," řekl Marek Antoš z iniciativy Přichází cenzor, který ústavní právo vyučuje na Právnické fakultě UK.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama