Dr. Rostislav Kotrč

Bez politické příslušnosti
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.06.2016 23:41:06

JAK MOHU KANDIDOVAT ZA KSČM?

JAK MOHU KANDIDOVAT ZA KSČM?

Blíží se volby městských a obecních zastupitelstev. Také jsem se stal kandidátem komunálních voleb v Chlumci nad Cidlinou, kde bydlím. Vzhledem k tomu, že jsem duchovním a zároveň č. 2 na kandidátce KSČM, dostávám mnoho otázek: Jak vůbec jako duchovn

 

          Blíží se volby městských a obecních zastupitelstev. Také jsem se stal kandidátem komunálních voleb v Chlumci nad Cidlinou, kde bydlím. Vzhledem k tomu, že jsem duchovním a zároveň č. 2 na kandidátce KSČM, dostávám mnoho otázek: Jak vůbec jako duchovní za takovouto stranu mohu kandidovat? Co mne k tomu vedlo? Zdali souzníte programem a postoji strany? Nevadí-li minulost spojená s touto stranou?

            Protože se na tyto otázky lidé ptají a zároveň vím, že nejsem sám, kdo jako věřící je zároveň sympatizantem a voličem této strany, pokusím se na ně stručně odpovědět, protože vím, že pro mnohé lidi je to těžko pochopitelné.

Myslím, že negativní postoje vůči KSČM jsou zapříčiněny vlivem neustále mediální „masáže“ a špatné pochopení dějinných a teologických i filozofických souvislostí. K  rozhodnutí kandidovat za KSČM mě vedlo hned několik aspektů. Sám jsem orientován sociálně a levicově. Také když se podíváme do Bible, zvláště do knihy Skutky apoštolské, které popisují počátek křesťanské církve, tak tam můžeme číst: „Lidé měli vše společné, o majetek se dělili, tak jak kdo potřeboval apod. „ To je přece základní princip komunizmu. Komunismus totiž vychází z principu komunity, vytvoření vzájemně si pomáhajícího a rovnocenného společenství lidí a tak to je také v Bibli. Proto tvůrci ideje komunizmu byli Izraelité, kteří znali Starý Zákon a také v prvopočátku i zastánci komunizmu byli židé. Chtěli vytvořit komunitu rovnocenných lidí, kteří se budou dělit o to potřebné, to je princip přerozdělení. Bohužel se z této filozofie vytratil Bůh, co vedlo k její částečné deformaci. V tomto ohledu je třeba rozlišovat filozofii komunismu, marxismu a leninizmu. Které jsou sice dávány dohromady, ale ve skutečnosti jsou v nich zřejmé rozdíly. Pro mne idea komunizmu souzní s Teologií osvobození v Jižní Americe, která pomáhá místnímu chudému obyvatelstvu, kterou zastává i současný papež František. Souzní s hnutím Kibuců v Izraeli, kde lidé společně pracují, společně žijí a pomáhají si. A jsou kibuci zbožné i zcela sekulární. Dokonce i současný Dalajlama se vyjádřil, že je zastáncem komunizmu, protože vyjadřuje zřetelné sociální přístupy a jistoty. Myslím, že kdo prezentuje KSČM, jen jako stranu spojenou s represí 50. let 20. století, je demagog a o historii i politice, nic neví, nebo vědět nechce. Negativní aspekty komunizmu vycházely z leninsko-stalinského pojetí moci, které je naší zemi cizí, ale vlastně jen navazuje na ruské carské pojetí moci, které na druhou stranu dokázalo udržet a ubránit takový státní kolos, jako je Rusko. Zároveň musíme, chápat i dějinné souvislosti, že 50 léta souvisela s vypořádáním traumat II. světové války. Kdo ji nezažil na své kůži, nemůže toto skutečnost objektivně posoudit.

Přiznám se také, že jsem v KSČM poznal mnoho vzdělaných a poctivých lidí, kteří jsou otevření a pomáhají ostatním, aniž by jim to osobně přinášelo užitek. Také z toho co jsem měl možnost poznat jako duchovní i policista v jedné osobě, je to v současné době jediná parlamentní strana, která tuto republiku nerozkrádá, ale snaží se opravdu hájit zájmy občanů. Takže na otázku, zdali souhlasím s postojem a programem této strany mohu vzhledem k tomu, že jsem ve stanovách nenašel nic o tom, že KSČM zastává vědecký ateismus říci, že ano.

 Také je velice zajímavá otázka, zdali mi nevadí minulost spojená s touto stranou, jsem se již výše částečně vyjádřil. Musím však konstatovat, že minulost a to jak tu dobrou tak tu špatnou vždy tvoří lidé, kteří více či méně se snaží o svůj prospěch, moc či pomoc ostatním. S principy a filozofií určitého společenství to zas tak nesouvisí. Například v Polsku či Rumunsku komunistická strana s církví spolupracovala a dnes jsou to státy s největším počtem věřících. Stejně bych se mohl pozastavovat nad tím, jak někdo může byt členem římskokatolické církve, která držela v útlaku Evropu a krvavě působila, ne 20 či 40 let, ale celé jedno tisíciletí. Nebo by pro mě mohlo být naprosto nepochopitelné, jak nějaký Čech či Moravan, může být římský katolík, když tato církev z našeho území vyháněla již od počátku 2 tisíciletí vzdělané lidi, pronásledovala je, deportovala, zabíjela, nebo alespoň rodičům odebírala děti na převýchovu.  Nad tím se nikdo dnes moc nezamýšlí, protože to není politicky žádoucí. No, a pokud se zamýšlí, tak je označen přinejmenším za politicky nekorektního.

Proto, jako někomu se může zdát zvláštní, že jako duchovní kandiduji za KSČM, pro mne je třeba naprosto nepochopitelné, že někdo kdo četl a věří v poselství Bible a jejím „programem pro život“ může souznít s naprosto antisociálním programem TOP 09, která se oddělila od KDU-ČSL, tedy křesťanské strany.

Myslím, že pokud si někdo přečetl tato slova a zamyslí se na nimi a alespoň trochu na historickými souvislostmi, zjistí proč kněz beroucí víru vážně kandiduje za stranu, která jako každé lidské společenství má mnoho chyb a prošla si určitými dějinnými etapami, ale zároveň stále drží svou základní ideu a tou je hájit zájmy společnosti i chránit jednotlivého člověka.

Rostislav Kotrč

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama