PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.04.2011 10:50:00

Vláda dělá přesný opak toho, k čemu se zavázala

Vláda dělá přesný opak toho, k čemu se zavázala

TZ místopředsedkyně Senátu PČR Aleny Gajdůškové.

Jak bude vláda plnit závěry Evropské Rady v ČR ve vztahu k občanům ČR, ve vztahu k hospodářskému a sociálnímu rozvoji země? S touto naléhavou otázkou se obrátila soc. dem. místopředsedkyně Senátu PČR Alena Gajdůšková na premiéra Petra Nečase během 8.schůze Senátu PČR.

 Podle ní jsou tyto závěry závazkem vlády každého jednoho členského státu a každá vláda musela s těmito závěry souhlasit.

 Gajdůškovou konkrétně zajímají otázky rozpočtové konsolidace, neboť všechny členské státy se v této souvislosti zavázaly k řadě kroků. Jak uvedla, jde především o strukturální reformy posilující růst. Cestou by měla být, jak citovala ze závěrů Evropské rady opatření s cílem - zatraktivnit práci, pomoci nezaměstnaným znovu se zapojit do pracovního procesu, bojovat proti chudobě a podporovat sociální začlenění, investovat do vzdělání a odborné přípravy, přilákat soukromý kapitál k financování růstu, stimulovat výzkum a inovace".

 Podle Gajdůškové ale česká vláda zatím dělá kroky, z nichž je zřejmé, že vláda postupuje právě opačně.

 „Vláda skutečně některé tyto věci spíš zhoršuje, než by zlepšovala. Prostě dělá pravý opak toho, k čemu se zavázala na evropské úrovni," prohlásila místopředsedkyně.

 Za stejně naléhavou považuje Gajdůšková i otázku naplnění Paktu Euro plus, který si klade čtyři cíle: Podpořit konkurenceschopnost, zaměstnanost, přispět k udržitelnosti veřejných financí a posílit finanční stabilitu. Tento Pakt ale česká vláda nepřijala.

 V tomto Paktu se hovoří o tom, že „zvláštní pozornost bude věnována reformám při respektování tradic sociálního dialogu a pracovně právních vztahů v jednotlivých členských státech, opatřením pro zajištění vývoje nákladů v souladu s produktivitou, jako jsou provedení přezkumů mechanismu tvorby mezd a případně míry centralizace při vyjednávacím procesu a mechanismu indexace, při současném zachování autonomie sociálních partnerů zapojených do procesu kolektivního vyjednávání".

 Podle Gajdůškové ale „vláda sociální dialog nevede, nebo ho vede systémem tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá".

 Vláda přichází jak uvedla na tripartitu s hotovými návrhy řešení, které jenom dává sociálním partnerům na vědomí. Podle ní vláda sporně postupuje i v otázce opatření pro zlepšení vzdělávacích systémů a na podporu výzkumu. Diskutabilní jsou podle ní i opatření pro zlepšení podnikatelského prostředí.

 Gajdůšková je přesvědčena, že vláda nepostupovala správně, když bez diskuse s opozicí, bez diskuse se sociálními partnery, odmítla Pakt. „Přitom přijetí Paktu Euro plus podle našeho názoru je národním zájmem ČR, protože odmítnutí tohoto paktu se ČR do vysoké míry vzdává svého vlivu na úrovni EU. Z těchto dvou důvodů nelze souhlasit s jednáním vlády na Evropské radě," prohlásila Gajdůšková, která se zároveň zeptala, jak chce vláda zajistit pokračování čerpání peněz z evropských fondů, které je ohroženo. ČR přitom má díky předešlým sociálně demokratickým vládám vyjednánu nejvyšší částku „na hlavu" z evropských fondů. Má tak možnost na podporu růstu získat až 300 miliard korun.

 „Ty pan Kalousek a tato vláda nepotřebují, když musí obírat ty nejpotřebnější zdravotně postižené", ptala se premiéra.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama