Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.05.2011 15:45:00

Sociální služby v ohrožení

Sociální služby v ohrožení

Ústecký kraj měl od ministerstva práce a sociálních věcí na příští rok slíbeno 130 milionů korun na poskytování sociálních služeb.

Tyto peníze však ministerstvo zatím nemá a pokud je ve svém rozpočtu nedokáže najít do června, je velice dobře možné, že v prvním čtvrtletí roku 2012 bude financování některých sociálních služeb vážně ohroženo. Konkrétně se jedná o projekty 46 poskytovatelů, kteří zajišťují 84 různých sociálních služeb pro celkem 7.062 klientů.

Nevím, co ministerstvo k záměru přestat financovat projekty poskytovatelů sociálních služeb přimělo, ale řekla bych, že sociální cítění – které by mělo být tomuto minsterstvu vlastní – to zřejmě nebylo. Příjemci sociálních služeb jsou na jejich existenci závislí a jen těžko domýšlet, k čemu by jejich citelné omezení vedlo.

Ústecký kraj má veliký zájem na tom, aby sociální služby v kraji fungovaly a těm, kteří je potřebují, se dostalo patřičné pomoci a komfortu. V rámci své snahy kraj tyto sociální služby dotuje i z vlastních prostředků a nikdy nás ani nenapadlo, že by šlo o špatně investované peníze.  Napadlo to však zřejmě někoho na ministerstvu, jinak si totiž záměr přestat na ně přispívat vysvětlit neumím.

Ministerstvo práce a sociálních věcí už jednou celkovou částku jdoucí na projekty sociálních služeb snížilo a nyní nám hrozí, že nebude vypláceno vůbec nic. Krajský rozpočet je napjatý a kraj sám financování těchto služeb zvládnout nemůže. Očekávám, že zodpovědní lidé, se kterými v této věci jednám a jednat budu, pochopí, že existují lidé, kteří se bez pomoci neobejdou a omezení poskytování sociálních služeb by pro ně znamenalo nepříjemné snížení kvality života.

Ostatně myslím, že by se ve veřejné sféře dalo ušetřit určitě jinak nežli odepřením pomoci těm, kteří ji potřebují a nemohou se bránit. Příjemci sociálních služeb si svůj životní úděl dobrovolně nevybrali a snaha odepřít jim patřičnou pomoc není snaha ušetřit, ale normální ostuda.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama