PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.08.2016 18:46:08

Trestní novela jako bumerang

Trestní novela jako bumerang

Vláda schválila novelu, zpřísňující postih terorismu. Tvrdší sazby čeká i jeho financování a propagaci. Až po 12 let natvrdo, ovlivňuje-li masové publikum. Krok, reagující na akutní hrozbu, však klade i frapantní otázky.

Mašíni a spol. páchali teror, nad nímž se zvedá kufr. Kajícnou omluvu dluží dodnes. Zemi, kde se narodili, uráží i na stará kolena. Litují jediného. Že zamlada nevyprovokovali i světovou válku. Klaní se jim i celé knihy a televizní relace. Na pohřeb jednoho z nich vyrukovala vládní delegace. Padne i za tohle vše - 12 let natvrdo?

Pak je tu ovšem i „státní terorismus“. Mezinárodní kodexy ho definují přesně. Války, porušující Chartu OSN, sem spadají především. Zvlášť ty,  vedené z podvodných důvodů. Se statisíci zmařených životů na konci.  A vedoucí k humanitárním pohromám a uprchlickým exodům, jaké svět nepamatuje od Hitlerovy sebevraždy.  

Agrese za „změnu režimu“ proti Jugoslávii, Afghánistánu, Iráku a Libyi - i  „cizíma rukama“ proti Sýrii - jsou z tohoto ranku. Po WikiLeaks a řadě amerických šarží to dokládá i čerstvá Chilcotova zpráva. Ódy mediální i vládní však velebí i teror z moci úřední. Je-li novela míněna vážně, justici čeká příval nových kauz. Pod její paragrafy totiž spadají i všichni, kdo fandí krvavému puči na Ukrajině. Válce proti Donbasu, který se mu vzepřel. O upalování bezbranných civilistů v Oděse ani nemluvě.   

A co české „zahraniční mise“ do válek, jež staví mimo zákon i Chilcot?  Kdo že je to tu „organizuje“? „Financuje“ je z našich daní? A právě tím soutěží o hujerské prebendy? 

Ikonou doby je dvojí metr. S logikou nakládá jako rituální kat. Už se zaskvěl i démanty typu „etická válka“ a „humanitární bombardování“.  Posvátná úcta k nadutému žvástu je však po sezóně. Vládní novela kuje velký bumerang. Do rukou opozice, vydávané za „zločince“, je to skvělá munice.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama