ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.08.2016 13:01:00

Voda – strategická surovina, nebo prostředek předvolebního boje?

Voda – strategická surovina, nebo prostředek předvolebního boje?

V posledních dnech se rozpoutal mezi politiky a na stránkách či vlnách sdělovacích prostředků „litý“ boj o to, zda změnit cenu vody. Vody čerpané z podzemních nalezišť.

 Ministerstvo životního prostředí zveřejnilo svůj kompromisní návrh, podle kterého by se do roku 2022 zvýšila cena podzemní vody ze současných 2,-- Kč za 1.000 litrů postupně na korun 6.

Návrh zcela logický v porovnání s tím, že méně kvalitní voda povrchová je dnes dražší než ta podzemní. Ne před půl rokem, kdy se návrh začal diskutovat, ale až v předvolební době, se najednou začali k návrhu vyjadřovat tu jedni, tu druzí. A zdá se mi, že mnohdy populisticky a na základě ničím nepodložených argumentů. Hovoří o tom, že to rodinný rozpočet zatíží ročně až o 1.700,-- Kč. Přitom v přepočtu konečné částky 6,-- Kč za kubík vody vychází, že 1 l se zdraží o 0,6 haléře, 10.000 l o 60,-- Kč. Z toho je zřejmé, že v roce 2022 by 4 členné domácnosti platily za spotřebu kvalitním podzemní vody navíc oproti dnešku dle mého odhadu maximálně 500,-- Kč.

Na celou problematiku se proto podívejme z druhé strany

Pro mnohé rodiny je 500,-- Kč významná částka. Proto je KSČM od samého počátku proti jakémukoliv zdražování základních životních potřeb pro občany, kam jistě pitná voda patří. Je nutné hledat jiné cesty. Je všeobecně známé, že v divoké době devadesátých let minulého století mnohá zastupitelstva, za mnohdy podivných okolností, dlouhodobě pronajímala své podniky vodovodů a kanalizací zahraničním vlastníkům, kteří si mnou ruce a miliardové zisky z celé republiky vyvádějí do svých mateřských firem za našimi hranicemi. Nyní je na politicích ze stran dnešní vládní koalice, které se na privatizaci VaKů aktivně podílely, aby zajistili, že zisky zahraničních firem budou nižší o částku, kterou pokryjí zdražení pitné podzemní vody. Potom premiér Sobotka nebude proklamovat, že ČSSD zdražení nepodpoří, protože mu jde o občany (před volbami), ale podívá se, kde všude, i za účasti jeho zastupitelů, před 20 lety odevzdali kontrolu nad strategickou surovinou do cizích rukou a začne rázně jednat.

V mém Olomouckém kraji je na pitné vodě z podzemních zdrojů závislá značná část obyvatel Olomoucka, Šumperska a Jesenicka. A plně rozumím starostům dotčených měst a obcí, že mají obavu o zhoršení sociální situace díky zdražení podzemní vody zejména tam, kde je již dnes značně napjatá. Přitom zdražení podzemní vody pro občany žádným způsobem nebude regulovat její spotřebu, ta je již dnes na udržitelné minimální hranici.

Průmyslové a zemědělské podniky, které pitnou podzemní vodu využívají při své výrobě, mají jedinečnou šanci využít dotační programy vyhlašované Státním fondem životního prostředí a Ministerstvem zemědělství k budování zádržných zařízení na povrchovou vodu, včetně dešťové, a užitkovou vodu čerpat zde.

Co závěrem? Snad každý pochopí, že kvalitní pitná voda se stává čím dále tím více strategickou surovinou, kterou je třeba chránit a se kterou je nutno obezřetně hospodařit. Ale jak je u nás zvykem, voda se stává ze strategické suroviny strategií předvolebního boje.

Dr. Josef Nekl
poslanec za KSČM
místopředseda Výboru pro životní prostředí
kandidát do Zastupitelstva Olomouckého kraje


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama