Ing. Aleš Hodina, dr. h. c.

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.09.2016 11:39:04

Čáslavská je nedotknutelnou pravdoláskařskou ikonou

Čáslavská je nedotknutelnou pravdoláskařskou ikonou

O tom, že by česká mainstreamová média byla v hodnocení osobností skutečně objektivní, si zatím můžeme jen nechat zdát. Stále záleží na tom, jak která osobnost souzní se světonázorem zastávaným příslušnou redakcí.

Když zemřel generál Augusto Pinochet, náš největší zpravodajský server hned v úvodu zprávy o jeho smrti napsal: „Čelil obvinění z únosů, vražd a potlačování lidských práv.“ A až někde v hloubi textu se mimo jiné dočteme, že uchránil jihoamerickou zemi před marxismem. Že by z článku byla cítit nějaká pieta k čerstvě zemřelému? To sotva.

Když nyní odešla Věra Čáslavská, tentýž server se předháněl ve chvále jejích sportovních úspěchů a společenských aktivit. Ani slovo o tom, že iniciovala rozvod svého manželství, děti pak nechala růst jak dříví v lese a nevychovávala je zrovna k lásce a úctě k jejich otci. A že v tomto případě to mělo i tragické následky - syn na otce, olympionika Josefa Odložila, vztáhl ruku a zabil ho. Omilostnil ho pak kamarád Čáslavské, tehdejší prezident Václav Havel.

Tyto skutečnosti nebylo možné připomenout ani v diskusích, veškeré příspěvky na toto téma byly mazány.  Vedoucí administrátorů diskusí (tak si teď říkají cenzoři) mi dokonce napsala:  „Vážený pane Hodino, máte naprostou pravdu. Na iDNES.cz opravdu není dovoleno v této chvíli připomenout, že (resp. jestli) měla paní Čáslavská podíl na smrti otce svého syna. Nazývat to cenzurou je Vaše právo, my se domníváme, že u článků o úmrtí je vhodné zachovávat určitou pietu.“

Proč ji ale takto nezachovávali například u článku o úmrtí Pinocheta, už nevysvětlila. Takže dvojí metr jak vyšitý. Už zase tu máme v případě některých „vyvolených“ věci, o kterých se nesmí psát…

Chápu, že pravdoláskaři by rádi, aby jejich ikona byla zmiňovaná jen v nejlepším světle. Čáslavská ale vystupovala jako veřejně činná osoba (silně se angažovala například pro prezidentského kandidáta Schwarzenberga), a tak lidé mají právo znát plastický obraz její osobnosti. Ne jen gloriolu složenou ze samých pozitiv. A třeba pro mě osobně je to, k čemu vychovávala své děti, důležitější i než kupa medailí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama