Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.05.2011 16:32:10

Jaká bezpečnost pro Evropu v měnícím se světě?

Jaká bezpečnost pro Evropu v měnícím se světě?

Mezinárodní bezpečnostní konference na téma bezpečnosti pro Evropu se 12. května konala pod záštitou předsednictví Maďarska v Radě EU a veletrhu IDET 2011. Společně s předsedou Výboru po obranu a bezpečnost jsem se jí zúčastnil také.

V prvním bloku s názvem „11. září jako bezpečnostní memento - jak efektivně čelit nové dimenzi bezpečnostních hrozeb deset let poté" bylo věnováno zejména nebezpečí terorismu. Atašé Ministerstva vnitřní bezpečnosti USA (Department of Homeland Security) zdůraznil nutnost aktivní spolupráce zpravodajských služeb a výměny informací mezi USA a EU, především v dopravě a v oblasti vízové a migrační politiky. Doplnil, že vážným problémem je kybernetická bezpečnost a sílení dat. Asistent generálního tajemníka NATO hovořil o nových bezpečnostních hrozbách v Evropě, se zaměřením na kybernetickou bezpečnost, ochranu kritické infrastruktury a jaderné zbraně a jejich nosiče. Zástupce ředitele Španělského institutu bezpečnostních studií se zaměřil na schengenský informační systém a sdílenou bezpečnost.

Zdůraznil nástup nových hráčů v rámci BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína, JAR), ať již z důvodu ekonomického růstu, vojenských schopností i soupeření o surovinové zdroje.

V diskusi zazněl přístup českého MV k dané problematice, příprava Bezpečnostní strategie ČR i důraz na mimorezortní a mezinárodní spolupráci. Zazněla také kritická slova na adresu českých priorit v rámci bezpečnostních hrozeb, kdy namísto teroristických hrozeb se dostává do popředí organizovaný zločin a radikalizace pravicového extremismu. Je důležité vnímat i občanské postoje v rámci bezpečnostních hrozeb, zejména v souvislosti s lidskými právy, otázkou zaměstnanosti, migrace a soužití s etnickými menšinami v naší zemi. Bylo zdůrazněno, že terorismus je výhonek různých extremistických hnutí, které zneužívají hospodářských problémů a omezování lidských práv v jednotlivých zemích. Islámský terorismus je pouze podskupinou různých teroristických hnutí, a to i evropských.

V druhém bloku s názvem Nové priority bezpečnostní politiky v Evropě: výzvy, trendy, problémy byl kladen důraz na priority Strategie vnitřní bezpečnosti EU a na novou Bezpečnostní strategii NATO, právě v souvislosti s připravovanou novou BS ČR.

V Evropě je kladen důraz na zničení mezinárodních zločineckých sítí, i když v ČR se boji proti organizovanému zločinu příliš nedaří. Lepší pozice je v boji proti radikalizaci a odolnosti vůči krizím a katastrofám. Pro ČR i EU je nutností zvýšit schopnosti proti kybernetickým hrozbám a posílení informačních systémů např. Schengen II. Za nedostatek je považována neexistence uceleného bezpečnostního systému, neustálá diskontinuita při stanovování bezpečnostních priorit, omezování zdrojového rámce a odliv odborníků ze státní správy. Jistým protikladem je zvyšování bezpečnosti na úkor omezování osobních svobod.

Také nová BS NATO je zaměřena na nové hrozby v oblasti kybernetické a energetické bezpečnosti. Důraz je kladen na jaderné odstrašení a protiraketovou obranu celé Severoatlantické aliance. Novým prvkem je rozšíření spolupráce s dalšími mezinárodními aktéry na poli bezpečnosti, jako je RB OSN, OBSE, EU, tak jako posílení bilaterální spolupráce s RF a Ukrajinou. Základním problémem však zůstává neustálé dilema mezi zajištěním konkrétních opatření vůči hrozbám a reálnou předvídatelností těchto hrozeb.

V rámci zvýšení efektivity je nutné sdílení bezpečnosti v celém transatlantickém prostoru, včetně úzké spolupráce jednotlivých zemí NATO a EU.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama