Bc. Tomáš Popek

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.05.2011 10:48:22

Multižánrový seriál zvaný vláda ČR

Multižánrový seriál zvaný vláda ČR

Do jaké míry je česká politika reality show a nakolik je to účelový scénář není lehké odhadovat. Absurdita zpráv posledních dní je spíše důkazem, že manipulování skutečností je opravdu veliké.

V kinematografii i počítačových hrách v posledních letech bodují zejména tzv. multižánrové filmy, které mají za úkol oslovit co největší část publika. Něco podobného dělá i naše slavná vláda, byť nejde o záměrnou činnost. Od počátku devadesátých let nepamatuji takový zájem lidí o dění na politické scéně. Za deset měsíců vládnutí si na své přišli příznivci komedie, dramatu i špionážních thrillerů. To vše v režii našich „nezávislých“ médií, preferujících sledovanost (čtenost) před seriózností.

Nejvýraznější komediální roli má Radek John působící jako sluha spíše směšného než strašlivému zlosynovi Vítu Bártovi při jeho nezdařilém uskutečňování jeho zvrácených plánů na ovládnutí ČR a celého světa. O mystiku a tajemno se stará sekta Svědkové Bártovi alias Věci veřejné a o fantasy prvky čarující finanční mág Babák. Žádné erotiky jsme se zatím nedočkali. Jen jakýsi náznak v podobě kalendáře VV. Ale je zde naděje, že se objeví nahrávka z ložnice Kristýny Kočí, kterou údajně sdílela s obludným Tluchořem. Toho v souboji šťastně porazil Petr Nečas, který má roli slušného prosťáčka, který se omylem dostal do pozice, na kterou sice nestačí, ale má řadu rádců, kteří ho směrují. V čele je kardinál Kalousek, který zemi de facto řídí. Pohádkovou atmosféru vnáší dobrotivý kníže Schwarzenberg. Idylku periferie Evropy narušoval antikrist Jiří Paroubek, chtějící vládnout s démony. V posledních dílech stává se už spíše jen zatrpklým samotářským poustevníkem.
Vondra s Drobilem v podobě drobných zlodějíčků posouvají děj do vod krimi. Aby nebyla jejich role jen epizodní, o to se postará státní zastupitelství. Ti budou moci krást dál a podporovat reformy s dílny Drábka a Kalouska, díky kterým dostanou lidé od státu méně, zaplatí mu více, a proto se budou mít lépe, což je evidentní sci-fi. Hororovou atmosféru přináší doktor Heger, který má konečné řešení pro přečasně narozené děti a lidi, kteří nebudou mít dost peněz na léčbu. Muzikálový prvek prozatím chybí, ale třeba bývalá (zpívající) ministryně a současná místopředsedkyně sněmovny Parkanová opět přijde s nějakou angažovanou písní.

Takto vypadá trochu karikovaná virtuální realita předkládaná médii. Samozřejmě, že skutečnost je jiná. Ale jaká? Nad články čím dál víc bulvarizujícího tisku a dalších medií je třeba stále více přemýšlet a pátrat po tom, co je přehnané, co polopravda a co lež. Bohužel spousta lidí tak nečiní a konzumuje vše, jak je jim předkládáno, což je samozřejmě pohodlnější.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama