Ing. Ivo Bezecný

mimo zastupitelskou funkci
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.11.2016 17:13:41

Lepší než Chalupáři

Lepší než Chalupáři

Naši páni politici se zase předvedli. Ani slavit už nedokáží společně. Koneckonců, je vůbec ještě vznik české státnosti důvodem k oslavě?

 

Kam se hrabou Chalupáři! S úsměvem a pobavením jsem sledoval další díl z českých politických frašek, tentokrát na téma oslav české státnosti a vyznamenání významných osobností. Hlavní roli si střihnul donedávna Čechům ne příliš známý herec Jiří Brady, jemuž ve vedlejších rolích horlivě asistovali komedianti Miloš Zeman, Jiří Ovčáček, Jindřich Forejt a další herecká esa. Kupodivu tentokrát žádná herečka s vnadnými partiemi, aby se dostalo také na nějaké oživení….

Vrcholem kusu byly dvě paralelní oslavy naší státnosti, jedna tradiční a oficiální na pražském hradě a druhá méně tradiční a spíše protestní na Staroměstském náměstí. To asi k české frašce patří. Na místě je otázka. Je vůbec ještě co slavit?

Při veškeré úctě k zakladatelům československého státu u nás doma i v zahraničí a při úctě ke všem, kteří za Československo nasazovali své životy v první, druhé i studené válce je s postupem doby stále zřejmější, že tehdejší československý stát (s integrální součástí Podkarpatské Rusi) a dnešní Česko spojuje už jen jejich právní posloupnost.

Jak ukázala historie, samotný vznik Československa s jeho zděděnými historickými problémy (např. národnostní) nebyl z dlouhodobé perspektivy zase taková výhra, jak si jeho zakladatelé představovali. Výhrou bylo, dá-li se to samozřejmě za výhru považovat, že jsme si o svých věcech mohli rozhodovat v Praze a nečekat na pokyny z Vídně. Takže abych nebyl špatně pochopen, nechci relativizovat význam české státnosti (přecházející postupně ovšem spíše do stádnosti), ale spíše postavení státu a jeho obyvatel v historických souvislostech. A ty známe. Rozpadem monarchie zanikl silný politický a ekonomický hráč minimálně v evropském kontextu. Tratili všichni.  Vznikly nové hranice, které se postupem času staly pro nás nepropustnými, vzájemně propojené ekonomiky se postupně oddělovaly až do úplné separace. Zatímco Češi v Rakousku se podíleli na budování společné rakouské státnosti, Němci v Československu příliš brzy podlehli vábení fašistického Německa a stali se jedním ze strůjců postupného okleštění republiky v hranicích mnichovské dohody a koneckonců i budoucího protektorátu. A zatímco srdci bývalé monarchie se po skončení 2. světové války podařilo zbavit sovětského sevření a orientovat se na západ, Československo a další součásti bývalého mocnářství zůstaly pod sovětskou kuratelou se všemi neblahými důsledky, které bohužel pociťujeme dodnes. Postupně docházelo k opětovnému územnímu oklešťování, napřed jsme přišli o Podkarpatskou Rus a posléze se bratrsky rozdělili i se Slovenskem. A tak nebýt otevřené náruče Evropské unie, potácela by se v neklidných vodách evropské a světové turbulence už jen vratká bárka České republiky s posádkou, která má k masarykovské republice až příliš daleko kulturou, noblesou i schopnostmi. S představiteli, jejichž sebestřednost a politická krátkozrakost už dosahují takových výšek, že se nejsou schopni domluvit ani na společné oslavě vzniku české státnosti.

Fraška odehraná v nedávných dnech už jen dokazuje fakt, že oslava vzniku státu zůstala pouhou kulisou pro osobní výlevy a sebeprezentace lidí, na kterých až příliš dobře vidíme, jak blízký je jim jejich vlastní kabát a jak vzdáleny jsou jim zájmy naší země a jejích občanů. Nebo jsme my občané opravdu zvědavi na to, aby prezident země si organizoval vlastní oslavu na pražském hradě a jeho odpůrci současně organizovali konkurenční oslavu na jiném místě? Došlo už k takovému rozdělení národa, že ani vznik státnosti nejsme schopni oslavit společně?  

Asi bych vůbec tuto oslavu z kalendáře vypustil. Nechť nám historický mezník vzniku Československa připomíná den pracovního volna, to oceníme všichni, ale s ním související šaškárny a rozpočtové výdaje s nimi spojené nechť si páni politici radějí odpustí. Včetně udělování vyznamenání, která se stávají stále více politickou licitací než ryzí a ze srdce udělenou poctou za přínos pro budování českého státu.

Vznik českého státu následoval rozpadu Rakousko-Uherské monarchie. V komunistických učebnicích se přidával přívlastek „nenáviděného žaláře národů“. Myslím, že s tím žalářem národů to nebylo tak žhavé, ten přišel teprve s německou a později sovětskou okupací. Co kdybychom tedy raději vzniku naší státnosti věnovali jen tichou připomínku na ty, kteří si ji opravdu zaslouží, a raději oslavovali třeba den přistoupení k Evropské unii? Den, kdy jsme se vrátili zpátky do společenství svobodných evropských států, kterého jsme si od rozpadu monarchie užili tak málo.

A ještě osobní zkušenost na závěr. Jak důstojně ve srovnání s oficiální pražskou fraškou vyzněla oslava vzniku českého státu u nás v Židenicích v podobě legionářského večera organizovaného pod záštitou radního Šimona Ryšavého. Jen škoda, že si tak málo lidí našlo cestu do sálu Dělnického domu, aby si připomnělo podíl legií na jeho budování.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama