Ladislav Šedivý

  • KSČM
  • Tábor
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,86. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.12.2016 20:47:26

Táborskému adventu chybí zřejmě něco podstatného

Táborskému adventu chybí zřejmě něco podstatného

Přání se mají plnit nejen o Vánocích, obzvlášť, pokud jde o přání veřejná, prezentovaná na sociálních sítích. Tuším, že není nikdo z vedení táborské radnice, kdo by neměl facebook a na něm stovky přátel zejména z Tábora.

 Včetně starosty Jiřího Fišera. Nemohlo jim tedy uniknout mnoho povzdechů obyvatel v souvislosti s adventem a náměstím T. G. Masaryka. A tím nemyslím dobu minulou a kritiku jeho betonové urbanistické koncepce.

Jde o žhavou současnost. Například navozený šmirglovaný led ze zimního stadionu budí rozpaky zejména v teplejším počasí, kdy se rozpouští a plné vody není jen  náměstí, ale také oděvy a boty dětí. Jedna maminka na FB dokonce konstatuje, že by dítě do tohoto „sněhu“ nikdy napustila, protože uměle vyráběný led je plný karcinogenů a jiných škodlivých látek. Má město stanovisko hygieniků?

Postěžoval si mi včera také jeden táborský podnikatel, že sporadické stánky na náměstí TGM jsou jen výsměchem adventním trhům. Jezdí prý i s dětmi o adventu nejen do Vídně, ale také třeba do Jindřichova Hradce či do Třeboně, a to je jiné kafe. Nemohu se zbavit dojmu, že tyto „takétrhy“ na náměstí TGM mají jen maskovat prázdnotu betonové plochy a byly sem umístěny jen proto, aby radnice ospravedlnila likvidaci příjemné zeleně a betonovou pustinu.

S tím souvisejí i další stížnosti nejen na facebooku. Přirozeným prostředím pro adventní trhy by bylo  určitě Žižkovo náměstí s vánočním stromem, jesličkami a vánočním osvětlením. Jenomže při akcích, které se zde konají a konat do konce roku budou, není možnost jakéhokoliv občerstvení, a to jak pro dospělé svařáku, medoviny či punčů, tak pro děti vánočních pamlsků. Jsme také zřejmě jediným městem v ČR, které pořádá adventní trhy (dají-li se čtyři stánky na TGM tak nazvat) jinde, než je umístěn vánoční strom.

Nechci si připustit, že za takovým podceněním adventního času v Táboře je rychlé střídání ve funkci šéfa táborské kultury a skutečnost, že už delší dobu není tato pozice na radnici obsazena. Patrně kvůli politikaření. Ptám se proto starosty Fišera a jeho místostarostek, zda hodlají reagovat na připomínky občanů a zřídit nápravu. Vždyť adventní čas je spolu s Táborskými setkáními druhou velkou možností, jak se sejít v dobré náladě a vánoční atmosféře společně s přáteli, případně pozvat do našeho města ty mimotáborské. 

Jindřichův Hradec, Písek, Třeboň, České Budějovice a jiná jihočeská města to umí. Co můžeme v Táboře nabídnout my? Vánoční výstavy a koncerty se konají všude. Ale zajít do města na procházku s dětmi, postát s přáteli na náměstí u vánočního stromu nad sklenkou horkého punče a popovídat si, je zřejmě v Táboře nereálné.

Ladislav Šedivý, zastupitel města za KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama