PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.06.2011 18:07:05

Tah dámou na ČT 24

Tah dámou na ČT 24

... pořad České televize, který vyvažuje dominantně mužské diskuzní pořady, a jeho poslední aktuální vysílání, se věnoval evropské agendě a šlo o diskuzi velmi zajímavou a v técto chvílích i víc než užitečnou.

     Stal se totiž díky nelíčené nebo naopak mistrovsky hrané (abych paní redaktorce neubližovala) neznalosti faktografie moderátorky paní Nory Fridrichové „opravníkem obecně uznávaných omylů“. Škoda, že čas vymezený na tuto relaci nedovolil hostím (hostujícím ženám, podle staročeského host - hosť) , některé záležitosti vysvětlit šířeji.

     Za delší debatu by určitě stálo např. využití evropských fondů a jejich efektivní čerpání. Lidé by měli znát, že operační programy, jejich počet i zaměření si stanovila Česká republika. Pamatuji si, že nám první návrhy na vyhlášení programů byly Evropskou komisí vráceny s upozorněním, že mají být koncentrovanější (mělo jich být méně), centralizovanější a směřované víc do podpory rozvoje. Tehdejší kraje vedené ODS si však prosadily svoje a tehdejšímu ministerstvu místního rozvoje se také podařilo jen částečně překonat český resortismus. Přesto, že sociálně demokratická vláda vyjednala pro toto rozpočtovací období z evropských peněz nejvyšší částku na jednoho obyvatele ze všech zemí, naše čerpání pro naprostou neschopnost především ministerstva pana Kalouska bude zřejmě patřit k nejnižším. Naše nemohoucnost využít smysluplně peníze směřující do tzv. rozvoje lidských zdrojů, tedy do vzdělávání lidí a zvyšování jejich kompetence, už má zřetelné negativní dopady. ČR se téměř nepodařilo zvýšit produktivitu práce. ( Slovensko prý už je před námi). Nelze říci, že by naši lidé byli méně pracovití – naopak délka pracovní doby u nás je jedna z nejdelších v Evropě. Pokud tedy neustále máme nízkou produktivitu práce znamená to, že lidé nemají práci dobře zorganizovanou. Nepracují efektivně. To je chyba managementu, důsledek neznalosti. Ke zvyšování kompetence lidí měli sloužit peníze směřované do rozvoje lidských zdrojů. Ty naše organizace čerpat neumí nebo čerpají velmi neefektivně. Abychom o ně nepřišli vůbec, bude snaha tyto peníze převést do investičních peněz. Obávám se však, že víc kilometrů silnic či jiné využití betonu budoucí prosperitu ovlivní mnohem méně, než by to dokázali vysoce motivovaní, znalí a manažersky zdatní lidé.

     Dalším tématem, kterého se dámy dotkly, byla pozice Evropské komise; od moderátorky zaznělo, že EK je odkladištěm nepohodlných politiků. Škoda, že na to žádná z dam nereagovala. Jedním z důležitých kvalifikačních předpokladů pro nominaci do EK je totiž zkušenost z vládní funkce, takže většina komisařů a komisařek jsou bývalými ministry nebo dokonce premiéry. Velká část členů evropské komise se také do vládních funkcí ve svých zemích vrací. Jsou to ti nejzkušenější. Jejich partnery pro práci v komisi jsou šéfové vlád a hlavy států. Zodpovídají se Evropskému parlamentu, které žádnému z nich nic nedaruje už při „grilování“ před jmenováním. Návrhy Evropské komise jsou vždy podloženy odbornými analýzami a fakty, vyvažují výkonnost se sociální a enviromentální dimenzí. (Což se o tom, co předkládá zvláště tato vláda, říci nedá.) Konečné verze přijímaných rozhodnutí jsou pak výsledky vyjednaných kompromisů nejen se sociálními partnery , ale také se všemi evropskými vládami a parlamenty a Evropským parlamentem. To je někdy skutečně umění a vždycky velmi náročná práce.

     Podstatné k evropské agendě řekla Magdaléna Frouzová; „Nemluvíme o tom, že tak jako nikdy v historii můžeme Evropu ovlivňovat.“ Ano. Nikdy v historii jsme neměli jako český národ možnost spolupodílet se na rozhodování v Evropě stanovisky obou komor českého parlamentu a hlasy našich poslanců v Evropském parlamentu. Nikdy v historii český premiér nesedával u jednoho stolu jako rovný s rovným se všemi dalšími šéfy moci výkonné dalších evropských zemí bez ohledu na jejich velikost či počet obyvatel. Jestliže se hovoří o tom, že EU v této chvíli hledá smysl další své existence, jak o tom hovořila paní Dvořáková, pak pro Čechy by měl být smysl další evropské integrace naprosto zřetelný. Vždycky bude naše váha fakticky osmkrát menší podle počtu obyvatel a šestnáctkrát podle výkonnosti ekonomiky než je váha sousedního Německa. Vždycky budeme geograficky v oscilačním prostoru mezi východním a západním vlivem. Jen naše členství v klubu zvaném Evropská unie a jeho princip nediskriminace a pravidla rovných šancí jsou pro nás garancí další národní svébytnosti, svobody, demokracie a prosperity.

Ženy, jako nositelky života, mají přirozenou schopnost vidět věci v širších souvislostech a dále dopředu. Hostující dámy v Tahu dámou ve vyjádření, že jsou Evropankami, to dokázaly. Díky za to jim i České televizi.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama