Ing. Karel Tureček

  • ANO 2011
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.01.2017 16:45:00

Jurečka honí body a porcuje medvěda

Jurečka honí body a porcuje medvěda

Udivují mě stesky ministra zemědělství Jurečky, který křičí do světa, že by z přebytku státního rozpočtu rád financoval výstavbu čističek odpadních vod a bojoval proti suchu, protože peněz není dost.

V ČT se dokonce prezentoval jako lidumil, který do některých obcí musí vozit vodu v cisternách. Chvíli jsem dokonce zapochyboval, jestli ty cisterny sám neřídí.

Ale i tak je to celé absurdní, minimálně ze dvou důvodů. Zaprvé – rozpočet ministerstva zemědělství v posledních letech každoročně nedočerpává prostředky přesahující 20 mld. korun, a v roce 2016 do něj dokonce přešlo z minulých let nečerpaných 30,2 mld. korun včetně prostředků EU. Na vodovody a kanalizace je přitom potřeba prioritně použít evropské zdroje z Operačního programu Životní prostředí. Na vodovody v něm peníze z EU přebývají a posílení financí na kanalizace a čistírny odpadních vod je možné iniciovat pořád.

No a to zadruhé je ještě zajímavější. Osobně jsem byl na zemědělském výboru, když jsme probírali návrh státního rozpočtu kapitoly ministerstva zemědělství. Ministr Jurečka tam dostal otázku, proč v roce 2017 klesá rozpočet na investice ve vodním hospodářství? Tenkrát ji odbyl. Řekl, že to není problém a že počítá s využitím takzvaných nároků z předchozích let a investice tak určitě nepoklesnou. Jinak řečeno – peněz je dost.

Najednou však otáčí a jako lev se bije za práva obyčejných lidí. Přitom já už pár takových porcování medvěda zažil a byl bych v něm hodně opatrný. Vzpomínám si, jak ze schodku v roce 2008 ve výši 19,4 mld. korun byl v roce 2009 naráz schodek 192,2 mld. korun. Proto iniciativu ministra zemědělství, který není schopen profinancovat ani stávající rozpočtové prostředky, vidím jen jako populismus a snahu o pozitivní PR body. Jsem skálopevně přesvědčený, že v našem zemědělství je tolik práce, že by je mohl nasbírat jinde. Tam, kde to dává aspoň trochu smysl

Karel Tureček, poslanec ANO

Psali jsme:

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama