Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.06.2011 16:28:00

Bílá kniha o obraně není strategickým dokumentem

Bílá kniha o obraně není strategickým dokumentem

Pozitivem dokončené Bílé knihy o obraně České republiky, že je jistým zrcadlem současného stavu české armády i ministerstva obrany.

To co však postrádám, jsou analytické materiály, které byly východiskem pro daná doporučení, schází analýza, zda za současnou personální destrukcí, devadesátimiliardovým vnitřním dluhem a neplněním si politicko-vojenských ambicí země nestojí nekompetentní řízení a korupce v armádních zakázkách. Za příčinu současných problémů je totiž považován zejména snížený zdrojový rámec kapitoly 307. Přitom opravdu není jisté, že i při získání adekvátních finančních prostředků nebude současný problémový stav a netransparentní nakládání s penězi daňových poplatníků pokračovat.

Bílá kniha vznikla před schválením modifikované Bezpečnostní strategie ČR a údajně se má stát východiskem pro vypracování Obranné strategie ČR, Je záhadou, proč členové Výboru pro obranu a bezpečnost ještě neobdrželi originál této knihy, aby ji mohli konečně projednata zaujmout politická doporučení pro navrhovaná opatření. Zároveň je nutno jakákoliv rozhodnutí provádět v souladu s připravovanou BS ČR a novou Bezpečnostní strategií NATO. Zejména je nutno rozpracovat vize o budoucí transatlantické obraně a podobě národních armád. Důležité jsou totiž schopnosti armády reagovat na hrozby a nikoliv její velikost.

Je nutno si uvědomit, že Bílá kniha o obraně není strategickým dokumentem, ale spíše směsí navrhovaných organizačních a personálních opatření, účetních škrtů, ale i koncepčním materiálem. To, co je podstatné jsou skutečnosti, že může dojít k výraznému poklesu bojeschopnosti armády a snížení jejích schopností k obraně České republiky. Základním problémem je však stabilizace personálu, jež by měla zastavit malou konkurenceschopnost na trhu práce, snížit vysoký věk profesionálních vojáků, změnit nevyhovující hodnostní strukturu sboru a odvrátit hrozící kolaps českých ozbrojených sil. Nedořešená je i organizační struktura, nestanovení základních schopností v souladu s plánovanými cíly a hrozbami, schází motivační program pro programové řízení a spolupráce s českým obranným průmyslem. Podceněným problémem je civilní řízení a veřejná kontrola armády i samotného resortu MO.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama