ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.03.2017 22:43:35

Kraj navštívila delegace v čele s velvyslankyní Čínské lidové republiky

Kraj navštívila delegace v čele s velvyslankyní Čínské lidové republiky

Velvyslankyně Čínské lidové republiky Ma Keqing zavítala na pracovní návštěvu do našeho regionu. Na krajském úřadě jí přivítala spolu s ostatními radními hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Během jednání se řešila otázka spolupráce s městskou částí Pekingu - Changpingem, která by se do budoucna měla ještě více zintenzivnit. Společně se také diskutovalo o rozvoji cestovního ruchu a o přilákání čínských turistů do regionu na dlouhodobější pobyty.

„Karlovarský kraj podepsal v roce 2007 prohlášení o přátelské výměně a spolupráci s Changpingem a nejsem přesvědčena o tom, že by bylo naplňováno tak, jak mělo. Spolupráce musí být živá, musí být vidět a přinášet konkrétní výsledky. Čína je pro nás klíčová nejenom z hlediska rozvoje cestovního ruchu, ale také z hlediska investic. V současnosti například jednáme o příchodu čínského investora do regionu, který se zabývá výrobou skla. Každý investor je pro nás velmi důležitý, přináší do našeho kraje nová pracovní místa a pomáhá tak řešit problémy s vysokou nezaměstnaností,“ uvedla v úvodu setkání hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Velvyslankyně Čínské lidové republiky Ma Keqing následně hovořila o vzájemných vztazích mezi Českou republikou a Čínou a o možnostech rozvinutí spolupráce i s jinými oblastmi než pouze Changpingem. Hejtmanka jí v této souvislosti požádala o přípravu podkladů s bližšími informacemi o jednotlivých regionech. „V rámci Rady Asociace krajů České republiky jsme rovněž zřídili historicky první komisi pro zahraniční spolupráci, která by měla úzce spolupracovat s Ministerstvem zahraničních věcí a důležité informace přenášet do jednotlivých krajů. Její předsedkyní se stala hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová a každý region má v komisi svého zástupce,“ upřesnila hejtmanka.

Jedním z dalších témat společné diskuse byl rozvoj cestovního ruchu. Velvyslankyně mluvila o rostoucím počtu čínských turistů v naší zemi a o místech, která nejčastěji navštěvují. „Podle statistik přijelo do České republiky v loňském roce 355 tisíc turistů z Číny. Meziročně došlo k nárůstu o 23 procent. Přispělo k tomu i zavedení tří přímých leteckých linek. Nejnavštěvovanějším místem byla Praha, druhé byly Karlovy Vary a třetí Český Krumlov,“ upřesnila velvyslankyně.

„Velice nás těší, že jsme hned druhým nejnavštěvovanějším místem po Praze. Byli bychom ovšem rádi, kdyby se u nás turisté zdrželi delší dobu, protože jim máme rozhodně co nabídnout. Disponujeme mezinárodním letištěm a v současné době řešíme prodloužení a rozšíření přistávací plochy tak, aby zde mohly přistávat všechny typy letadel,“ dodala hejtmanka. Velvyslankyně jí informovala o tom, že se jedná o všeobecný problém, protože turisté z Číny chtějí během své krátké dovolené navštívit co nejvíce míst. Viceprezident spolku New Silk Road Chamber of Commerce Tomáš Král pak připomněl, že čínská klientela má své specifické potřeby, na základě kterých by hotely a restaurace měly přizpůsobit služby.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama