ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.04.2017 15:48:00

Sociální služby jsou v personální krizi. Pan Babiš má sny, já také

Sociální služby jsou v personální krizi. Pan Babiš má sny, já také

Projev na 56. schůzi Poslanecké sněmovny dne 25. dubna 2017:

Dovolte mi zařadit na jednání Poslanecké sněmovny nový bod, který jsem nazvala Krizová situace v sociálních službách v důsledku nedostatku personálu a špatného platového ohodnocení. 

Sociální služby jsou v personální krizi. Zaměstnanci odcházejí a noví nepřicházejí. Společnost očekává od pracovníků v sociálních službách kvalitní a profesionální práci. Otázkou však zůstává, jak ji zabezpečit a přitom nepřetěžovat zaměstnance, kterých je zoufalý nedostatek. Jak upozorňují poskytovatelé, zaměstnavatelé i odbory, v řadě pobytových zařízení sociálních služeb se potýkají s tragickým nedostatkem personálu, který přímo pečuje o seniory a zdravotně postižené osoby. Problémem se zabývala opakovaně i tripartita na jednání 2. února i 23. března tohoto roku - a výsledek? Stále to nikam nevede.

Dovolím si ocitovat pár vět ze zápisu z této tripartity: V prvním bodě se všichni účastníci shodli, že se v sociálních službách začíná stejně jako ve zdravotnictví projevovat personální krize. Z pohledu odborů, zaměstnavatelů i MPSV je třeba platy, mzdy, razantně zvýšit. Pokud se situace podcení, tak hrozí personální kolaps. Zaměstnanci si dnes začínají hledat uplatnění na trhu práce jinde, a to i ve výrobních sférách. Je zřejmé, že při současném oživení ekonomiky dochází k tomu, že na mnoha pracovištích jsou mzdy vyšší než v sociálních službách. Jejich zaměstnanci si proto stále častěji nacházejí práci mimo sociální služby za více peněz a méně zodpovědnosti. Konec citace.

Je smutným faktem, že tato práce je v naší společnosti dlouhodobě podhodnocená a nedoceněná. Přitom je psychicky a fyzicky vysoce náročná. Po zaměstnancích se požaduje celoživotní vzdělávání, příkladné morální vlastnosti, osvojené praktické dovednosti. Po sociálních pracovnících se požaduje vysokoškolské vzdělání. Průměrný plat pracovníka v přímé péči se pohybuje od 12,5 tisíce korun. Každý výrobní podnik, Lidl nebo jiný supermarket nabízí v dnešní době mnohem lepší mzdové ohodnocení. V době ekonomického růstu by se mělo myslet i na tyto zaměstnance, ale bohužel tomu tak není.

Doslova a do písmene mě nadzvedlo ze židle, když mi na jednání podvýboru pro nepojistné dávkové systémy, zdravotně postižené seniory a sociálně ohrožené skupiny při projednávání tohoto bodu minulý týden zástupci zaměstnavatelů a odbory řekli, že pan premiér je poslal za ministrem financí. Považuji to za nehoráznost a žádám urychlené projednávání. A vás, kolegyně a kolegové, žádám o zařazení tohoto bodu na program jednání v tomto týdnu.

Nebudu vám připomínat ani vás vyjmenovávat, kteří jste nepodpořili můj pozměňovací návrh v prosinci na navýšení platů těchto pracovníků od 1. ledna o 6 %. Nestalo se tak a plánované navýšení, které slibuje ministryně Marksová, je jen malou záplatou v této oblasti. A to se ještě neví, zda ty peníze uvolní pro tyto účely pan ministr Babiš. Považuji tuto situaci za krizovou a požadujeme urychlené projednávání a navýšení finančních prostředků na platy zaměstnanců v sociálních službách. Pro tuto iniciativu hledám podporu u vás. Pokud k tomu nedojde, hrozí sociálním službám kolaps a ohrožení péče v sociálních službách. V nemocnici můžete zavřít oddělení a nepřijímat lidi, odkládat operace pro nedostatek personálu. V sociálních službách není kam člověka odložit. Chci tomu zabránit a hledat společné řešení.

Víte, teď visí po celé republice billboardy s panem ministrem Babišem a jeho snem, že dojede za 40 minut z Prahy do Brna. Skvělý sen. Já mám také sny - aby zaměstnanci v sociálních službách byli řádně odměněni, a až jednou v důchodu budou potřebovat péči v domově důchodců, aby na to vůbec měli. Žádám vás proto o zařazení tohoto bodu jako pevně zařazený bod na středu 26. dubna ve 14.30, nebo v 17 hodin tentýž den, nebo ve čtvrtek 27. dubna. V tom případě, jestli jsem dobře poslouchala, pane předsedající, jako třetí bod. Takže jako třetí bod po písemných interpelacích.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama