Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.06.2011 12:14:00

Česká vláda balamutí občany

Česká vláda balamutí občany

Současná pravicová vláda jde ve šlépějích ostatních liberálně pravicových vlád.

Ekonomická a hospodářská krize na jednu stranu odhalila problémy finančního sektoru a globálního kapitalismu, ale na straně druhé vlády neřeší podstatu současných problémů. Naopak zneužily ekonomickou krizi ke škrtům v sociální oblasti a k omezování dostupnosti a kvality veřejných služeb. Cesta je vždy stejná. Nejprve se ukáže na problém, který vhodnými daňovými a rozpočtovými úpravami ještě prohloubím, poté následuje zvýšení přímých úhrad a vše zakončí privatizační proces. A to vše pod taktovkou mezinárodních organizací, jako je OECD, Světová banka či Mezinárodní měnový fond.

Neoliberalismus si dala do vínku i současná vládní koalice. Snižuje daně bohatým, podnikatelům a podnikům, tak jako zvyšuje finanční spoluúčast občanů, dělá škrty v sociální oblasti, zdravotnictví, dopravní infrastruktuře a v dalších veřejných službách. Podle hodnotící zprávy OECD bohatí budou dál bohatnout a chudí chudnout. Růst nerovností zesiluje i špatný stav veřejných financí, protože snaha o snížení rozpočtových deficitů komplikuje přerozdělování peněz pomocí různých sociálních dávek,podpor a příspěvků.

Podobně hovoří i zpráva Social Watch za rok 2010, která charakterizovala rok 2009 v naší zemi pokusem o destrukci sociálního státu. Cituji: "Největší hrozbou pro občany České republiky je počínání jejich vlády. Pravicové strany zneužívají krize k další destrukci sociálního státu, která má za následek pokles spotřeby domácností a přispívá tak k roztáčení krizové spirály. K překonání krize mají sloužit především úspory v sociálním systému."

Česká vláda a zejména její premiér balamutí občany. Namísto reforem, které by snížily korupci a neefektivní hospodaření státu a veřejných rozpočtů se provádí účetní škrty. Podle Eurostatu jsme v roce 2010 klesli o dvě příčky, co se týče přepočtu HDP na obyvatele. Češi zchudli a přeskočilo je i problémové Portugalsko a světe div se i bankrotující Řecko. Dokonce problémy se zmítající Irsko je podle standardu kupní síly o 45 bodů před naší zemí.

Takže namísto toho, aby se v České republice zvyšovala životní úroveň a snižoval se rozdíl v kupní síle mezi námi a rozvinutými evropskými zeměmi, jde naše vláda cestou opačnou. Odbory a opoziční ČSSD již tuto „rozpočtově odpovědnou“ politiku vládní koalice prokoukla. Je jen otázkou času, kdy česká veřejnost dostatečně razantně odmítne být neustále klamána vládní politikou, která pouze zneužívá rozpočtových problémů země.Podle nezávislých ekonomů i podnikatelů je největším problémem korupce, která ročně snižuje příjmy veřejných rozpočtů o 60 až 100 miliard korun. Pokud by se míra korupce snížila, pak nejsou nutné zdravotní, ani důchodová reforma. Takže kterou cestou se vydá český občan?
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama