Mgr. Ivana Stráská

  • SOCDEM
  • Jihočeský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.06.2017 7:31:00

Hejtmanka Stráská volala starostovi Pištína: Stali jste se Vesnicí roku

Hejtmanka Stráská volala starostovi Pištína: Stali jste se Vesnicí roku

Hejtmanka Stráská volala starostovi Pištína: Stali jste se Vesnicí roku Jihočeského kraje 2017. Druhé místo obsadily Mičovice a třetí Hajany.

Pištín na Českobudějovicku se stal Vesnicí roku Jihočeského kraje 2017. Tuto zprávu i s gratulací, jak se již stalo tradicí, zatelefonovala hejtmanka Ivana Stráská starostovi obce Jaroslavu Havlovi v pondělí 19. června. Pro obec s 636 obyvateli se jedná o premiérový titul.

Starostu Havla telefonát zprvu zaskočil, ale moment překvapení se rázem změnil ve velikou radost. „Chci moc poděkovat všem, kteří se na tomto našem úspěchu podíleli,“ sděloval po telefonu.

Za držitelem vítězné Zlaté stuhy skončily na druhém místě Mičovice na Prachaticku a bronzový stupínek patří obci Hajany na Strakonicku. O pořadí rozhodla desetičlenná komise v čele s předsedou Bohumilem Rodem. Letos se do 23. ročníku této soutěže přihlásilo celkem 16 obcí, z toho 4 na Písecku, 3 na Českobudějovicku, na Prachaticku a Strakonicku, 2 na Jindřichohradecku a jedna na Táborsku.

Žádný skanzen, ale ideální místo pro život

„Obec žije po celý rok bohatým kulturním životem a působí v ní řada spolků, které udržují venkovské tradice. V posledních letech zde mimo jiné opravili chodníky, vybudovali čističku odpadních vod či sportovně rekreační areál a dovybavili například i včelařskou expozici. Zároveň tu také nově otevřeli mateřskou školu a obec rovněž velmi úzce spolupracuje s místními podnikatelskými subjekty, zdejší farností a prostřednictvím chráněné dílny vytváří pracovní podmínky pro klienty Chelčického domova sv. Linharta,“ vyjmenovala hejtmanka Stráská hlavní důvody, proč se letos rozhodla hodnotící komise právě pro Pištín.

Podle náměstka hejtmanky Pavla Hrocha je i díky soutěži o vesnici roku jihočeský venkov nejen stále krásnější, ale i kvalitním místem pro život a nikoli jen nějakým skanzenem. V souvislosti s tím Hroch připomněl, že letos uvolní kraj v rámci Programu na obnovu venkova zhruba 100 milionů korun, tedy tradičně nejvíc v celé republice.

Přehled dalších ocení pro obce

Bílá stuha – za činnost mládeže
Obec Lodhéřov

Modrá stuha – za společenský život
Obec Svatý Jan nad Malší

Oranžová stuha – za spolupráci obce a zemědělského subjektu
Obec Čejetice

Zelená stuha – za péči o zeleň a životní prostředí
Obec Bernartice

Cena naděje pro živý venkov – za místní spolkový život a občanskou společnost v obcích
Obec: Albrechtice nad Vltavou

Zlatá cihla v Programu obnovy venkova za příkladné stavby na venkově, realizované v duchu Programu obnovy venkova v kategorii C (nové venkovské stavby)
Obec Jankov: Nová hasičská zbrojnice Holašovice

Diplom za moderní knihovnické a informační služby
Obec Branice

Diplom za vzorné vedení obecní kroniky
Obec Strunkovice nad Blanicí

Čestná uznání:
Za podporu podnikání: Řepeč
Vladimíru Macounovi, starostovi obce Nerestce, za dlouhodobý rozvoj obce
Za užití přírodních prvků v krajině: Kačlehy
Za vzornou péči o nejmladší obyvatele obce: Čepřovice

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama