ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.06.2017 21:41:30

Snažili jsme se udělat to nejlíp, ale dopadlo to jako vždycky

Snažili jsme se udělat to nejlíp, ale dopadlo to jako vždycky

Projev na 59. schůzi Poslanecké sněmovny dne 27. 6. 2017 k návrhu zákona, kterým se mění zákon o územním plánování a stavebním řádu, vrácený Senátem

Děkuji, pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, paní senátorko. V Mexiku se po fotbalovém utkání říká: Hráli jsme to nejlíp, ale prohráli jsme jako vždycky. A abych citoval někoho možná z politiky, někoho nám bližšího, tak bych ocitoval Viktora Stěpanoviče Černomyrdina, který říkal: Snažili jsme se udělat to nejlíp, ale dopadlo to jako vždycky.

Jsem přesvědčen, že Ministerstvo pro místní rozvoj bylo vedeno bohulibou snahou a že jeho úředníci odvedli maximum a maximálně kvalitní práci. Potud je všechno v pořádku. Potíž je, že než zákon doputoval do Senátu a než nám doputoval zpátky, prošel takovým procesem, že už to není ten původní stavební zákon, jaký byl na začátku. Měl řadu věcí zrychlit, ulehčit. Jsem velmi přesvědčen o tom, že ve finále se tak nestane, pokud takovýhle zákon v tomhle znění schválíme.

Paní senátorka připomněla celou řadu věcí, kterou se zabýval Senát. Konec konců, ta debata tam trvala přes osm hodin. Měl jsem příležitost část té debaty slyšet, protože jsem v Senátu čekal na vlastní řeč k jinému zákonu. A rád bych dodal, že pokud se někdo z vás rozhoduje mezi verzí sněmovní a verzí senátní, rád bych mu doporučil verzi Senátu. 

Já bych vás ale chtěl za sebe požádat o jinou věc, a to o to nehlasovat ani pro jednu verzi a počkat si na nový stavební zákon, který by mohl přijít třeba už během dvou let a který by skutečně řešil vážné problémy, které provází stavebníky v ČR. To, co mě vede k tomu, abych vás vyzval k zamítnutí obou verzí, je věc, která nesouvisí s původním stavebním zákonem, věc, která se dostala do této novely během projednávání v Poslanecké sněmovně, a to je zásadní omezení práv veřejnosti. Vládní programové prohlášení této koalice říká, že neomezí, nesníží legislativou danou svobodu a daná práva veřejnosti, a to se bohužel touto novelou aktuálně děje.

Možná pro někoho není vládní programové prohlášení příliš zásadní dokument, to samozřejmě nelze nikomu brát, já ten dokument beru vážně stejně jako práva veřejnosti v oblasti životního prostředí, a proto nemohu u takového zákona tentokrát svítit. Já jsem trochu doufal, když jsem viděl paní ministryni, která dnes vyladila outfit velmi do zelena a která se poměrně pozitivně vyjádřila směrem k Ministerstvu životního prostředí, že tento problém tohoto zákona zmíní, nestalo se tak v míře dostatečné, zmiňuji to tedy já a dovoluji si vás požádat o to, abychom raději počkali na nový stavební zákon a obě verze nepodpořili. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama