Štěpán Stupčuk, JUDr.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.07.2017 17:46:00

Není náhodou, že teritorialitu si odhlasovali exekutoři

Není náhodou, že teritorialitu si odhlasovali exekutoři

Projev na 59. schůzi PS PČR dne 14. 7. 2017 ke třetímu čtení návrhu poslanců Zdeňka Ondráčka, Hany Aulické-Jírovcové, Markéty Wernerové, Kristýny Zelienkové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon o soudních exekutorech a exekuční činnosti

Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, já jsem tu diskusi pozorně poslouchal a musím říci, že ta argumentace kolegy Bendy byla poměrně přesvědčivá, já se k ní zcela přikláním. Není náhodou, že teritorialitu si odhlasovali exekutoři. Ona je totiž ve prospěch především těch exekutorů. Chtěl bych taky podnikat nebo být činen v oblasti, kde by mi ze zákona vznikl právní nárok na nápad agendy, aniž bych musel vykazovat nějakou, řekněme, konkurenční výhodu. Ten současný stav, který existuje, je takový, že je různá úroveň exekutorských úřadů, v mnohých případech je to dáno právě tím, že někteří exekutoři jsou schopni vymáhat svěřené pohledávky efektivněji, a to je také důvod, proč mají větší nápad. Jenom abychom se zamysleli nad tím, že možnost volby věřitele nad tím, kdo bude podle zákona vymáhat jeho pohledávku, bychom principem teritoriality vyloučili ten efekt omezení toho práva volby na straně toho věřitele vůči tomu domnělému efektu, tedy snížení těch "účelově vynaložených nákladů" v důsledku té teritoriality, ten si, myslím, je nepřesvědčivý a není dostatečně kompenzující, to omezení právě práva věřitele na výběr toho svého exekutora. Navíc my ze zákona nutíme toho věřitele, aby si svou pohledávku nevymáhal sám, ale právě prostřednictvím exekutora, takže ani já se nemohu s tímto návrhem ztotožnit. Nebudu o tom déle hovořit, protože kolega Benda byl velice, velice přesvědčivý a vysvětloval to erudovaně. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama