ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.08.2017 21:31:24

Nezaváté dějiny

Nezaváté dějiny

Článek analyzuje výroky Václava Havla a Dominika Duky při útoku na Irák v roce 2003 a Libyii v roce 2011.

 

V průběhu posledních 25 let, kdy se rozpadlo tehdejší Československo, došlo v obou nástupnických státech k dramatickým zvratům. Od převratu v roce 1989, po dělení Československa v roce 1992, až po vysílání vojáků na zahraniční mise. Nejzajímavější na celé věci je, že se v roce 1992 nekonalo referendum o rozdělení Československa, které se v roce následujícím rozdělilo. O 10 let později, při vyslání našich vojáků do Basry na válečné tažení koalice USA – Velká Británie v Iráku, promlouvá k tomuto „dějinnému“ údělu tehdejší prezident Václav Havel a také všem dobře známý Dominik Duka. Ten byl v té době ještě biskupem. Byl to právě on, kdo žehnal vojákům při jejich odletu. Ani jednomu výše uvedenému pánovi tehdy nevadilo, že se vojáci vysílají na podporu válečného tažení za vývoz amerického pojetí demokracie. Připomeňme si, co v té době pronesl Dominik Duka.

„Odjíždíte do země, která je kolébkou lidské civilizace. Byla osvobozena z pout tyranie, jako vyslanci západní civilizace.“ To, že tam naši vojáci jeli pomáhat ošetřovat raněné britské vojáky, kteří zahájili spolu s USA válečné tažení za ropou, a vývozem demokracie, nás fakticky vtáhlo do vřavy tohoto nelítostného konfliktu. Vůbec tehdejšímu biskupovi a dnešnímu kardinálovi nevadilo, že se podílí na porušování Ženevských úmluv. Patrně mu to nevadí dodnes. Na velice podobné vlně jsou dodnes i námluvy KDU – ČSL se Sudetoněmeckým landsmanšaftem. Vraťme se ale ještě do roku 2003. Samotného Dominika Duku v té době předběhl Václav Havel, který v otevřeném dopise, který byl adresovaný tehdejšímu prezidentovi USA G. W. Bushovi z ledna 2003, napsal následující: „Vyzývám Vás (pane prezidente USA), abyste neprodleně pomohl zbavit svět nebezpečí, jaké představují zbraně hromadného ničení Saddáma Husajna.“ Jak to celé dopadlo, všichni moc dobře víme. Irák je stále rozvrácen a nachází se ve stavu občanské války. Žádné zbraně hromadného ničení se nenašly. Tato válka byla jen prvním válečným dobrodružstvím, která zasela sémě další destabilizace. Dějství druhé tzv. Arabské jaro a rozvrácení Libye.

V roce 2011 je Libye označena za nepřítele USA a pozadu nezůstává opět Václav Havel, kterému přikyvuje Dominik Duka. Tehdy už bývalý prezident ČR opět vyzývá k novému válečnému tažení. 7. března 2011 Václav Havel pronesl následující slova: „Pokud se Kaddáfí bude zabedňovat a páchat další zločiny, bude zásah nutný. (Zásah) může mít různou podobu. Od pomoci tamním povstalcům přes blokádu vzdušného prostoru po cílený atak na místa, kde se Kaddáfí schovává.“ Jak to celé dopadlo? Libye je rozvrácena. Do Itálie proudí tisíce uprchlíků, protože jsou ohroženi občanskou válkou.

Kdo je za to všechno zodpovědný? Nepochybně USA se svými spojenci, kteří vyváží svůj typ demokracie a vesele porušují Ženevské úmluvy. Poté jsou odpovědni všichni ti, kdo tato válečná tažení podporují. Vinen je jak bývalý prezident Václav Havel, u kterého jsem zapomněl zmínit jeho schvalování „humanitárního bombardování“ bývalé Jugoslávie v roce 1999. Stejně tak vinu na rozvrácení Iráku a potažmo i Libye nese Dominik Duka, který schvaloval misi českých vojáků v roce 2003.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama