Mgr. Ivana Stráská

  • SOCDEM
  • Jihočeský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.08.2017 12:19:00

Oblasti od Lipna až po Orlík věnujeme mimořádnou pozornost

Oblasti od Lipna až po Orlík věnujeme mimořádnou pozornost

Na Lipně lze strávit dovolenou v kempu, hotelu i na jachtě. Nabídka zážitkové turistiky je na březích šumavské přehrady velmi rozmanitá.

 Lipno, největší přehradní nádrž a vůbec největší vodní plocha na území České republiky, se za téměř šedesát let své existence, a především za uplynulé čtvrtstoletí, stalo lokalitou se zřejmě nejvyšší koncentrací nabídky vodních sportů a zážitkové turistiky v tuzemsku. Rostoucími požadavky stále náročnějších návštěvníků a jimi vyvolané investice se zde projevily viditelným zvýšením úrovně a rozšířením spektra poskytovaných služeb. Na Lipně je tak nyní možné strávit dovolenou v kempu, hotelu, ale třeba i na jachtě.

„Voda je zejména v létě základním kritériem při výběru rekreační lokality pro většinu z nás. Proto se také, až na výjimky, nacházejí všechny turisticky nejatraktivnější lokality v blízkosti jezer, řek či rybníků. Pro jižní Čechy je touto přirozenou severojižní rekreační osou řeka Vltava a celé její okolí. Celá tato oblast, zjednodušeně řečeno od Lipna až po Orlík je tak samozřejmě jednou z klíčových tras, které věnujeme v souvislosti s podporou cestovního ruchu v regionu mimořádnou pozornost, aniž bychom ovšem opomíjeli všechny ostatní,“ uvedla hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.

Obrovský turistický potenciál Vltavy je patrný po celém jejím jihočeském toku. Od vodáky vyhledávaného úseku Teplé Vltavy začínajícího zpravidla u Soumarského mostu, přes Lipno, ráj vodních sportů a rybaření, přes vodácky nejnavštěvovanější úsek Vltavy Mezi Vyšším Brodem a Boršovem nad Vltavou až po nově splavněnou část řeky od Českých Budějovic po Týn nad Vltavou a dále směrem na Orlík. „Lipno samotné dnes nabízí komplexní škálu všech druhů rekreačních aktivit na vodě i mimo ni a směle lze označit za centrum zážitkové turistiky v regionu. S tím vším je spojena i nabídka služeb, která uspokojený všechny návštěvníky, včetně těch nejnáročnějších,“ konstatoval ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Jaromír Polášek.

V posledních letech je v segmentu cestovního ruchu patrný rostoucí zájem o služby vyšší kvality. A nároky návštěvníků se trvale zvyšují. Poskytovatelé služeb tak musejí s těmito trendy držet krok.

„Před třiceti lety celé Lipno disponovalo několika půjčovnami laminátových veslic a šlapadel. Dnes jeho hladinu brázdí výletní lodi, jachty, plachetnice, elektročluny, windsurfingy, kiteboardy, paddleboardy a podobně. Skutečným centrem se stalo moderní zázemí přístavu Marina Lipno, poskytující veškeré zázemí lodím i jejich posádkám, s přímým napojením na zážitkový Active park, cyklotrasy, půjčovny sportovního vybavení, hotely, restaurace a mnoho dalšího,“ poznamenal Polášek.

Lipno nad Vltavou by se podle něho dalo dnes označit za „místo koncentrovaných zážitků. Přímo z Mariny se návštěvníci mohou vydat na Stezku korunami stromů, do Království lesa, Bikeparku, Lanového parku či Aquaworldu. Sjet některou z terénních cyklotras, třeba na terénní koloběžce, zajezdit si na in-line bruslích, půjčit si elektrokolo, zahrát si Adventure golf, sjet bobovou dráhu, vyrazit na kole na Pumptrackovou dráhu nebo na lipenské jezero ve vypůjčené plachetnici, elektročlunu, či paddelboardu. Večer pak posedět na vyhlídce areálu zážitkového golfu nebo na palubě vyhlídkové lodi s hudbou. Je toho mnoho.

Detailní informace „nejen“ o lipenské nabídce naleznete na webových stránkách ZDE či ZDE.

Lipensko se sladkovodním „mořem“ v podobě Lipenské přehrady patří mezi nejatraktivnější kouty naší republiky. Turistická oblast Lipenska se rozprostírá kolem řeky Vltavy od Stožce až po Rožmberk. Jižní hranici oblasti tvoří hraniční hřebeny s Bavorskem a Horním Rakouskem, dominantou je bezesporu vodní hladina Lipenské přehrady. Region se vyznačuje tím, že má nabídku úplně pro každého. Od vyznavačů divoké přírody Národního parku Šumava, přes vodáky, jachtaře, rybáře po milovníky historie, kulturních památek, kultury až po nekonečnou nabídku pro vyznavače všech sportů, turistiku a adrenalinové zážitky na řadě komerčních atrakcí. Lipensko je oblast, kde se návštěvník nikdy nenudí a tvoří ideální podmínky pro dovolenou plnou zážitků.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama