Petr Šelepa

vedoucí kanceláře předsedy vlády a předseda OVV ČSSD Hodonín
  • SOCDEM
  • Veselí nad Moravou
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.07.2011 9:06:06

Jak Michal Doktor a Rainier Wolfcastle bojují proti komunistickým nacistům

Jak Michal Doktor a Rainier Wolfcastle bojují proti komunistickým nacistům

Krátké zamyšlení nad pravicovým dogmatismem v České republice.

Poslanec Michal Doktor označil nedávno projevy odborářů a zástupců občanských iniciativ, jako je ProAlt, na různých demonstracích za fašizující. V souvislosti s tím si kladu otázku, zda se jedná o nový trend v pravicové rétorice – rozdělit útočnou argumentaci proti opozici. Zatímco pravicová spodina bude nadále strašit návratem bolševismu, který má hrozit v případě vítězství levice, nadále bude používat už po léta neměnnou, ale stále inovativní, neotřelou, důmyslnou a vtipnou (ano, je to sarkasmus) zkratku KSČSSD, její ideoví vůdci budou označovat opozici a odbory za kryptofašisty.

To je možná rafinované víc, než si myslíte. Na jedné straně bude brunátná hospodská odnož pravice o opozici nadále mluvit jako o „komouších“, vedle toho pak bude prostřednictvím televizních obrazovek a novinových článků probíhat sofistikovanější masáž pravicových prominentů označující argumenty téže opozice za fašizující.

Napadlo mne, zda na tuto taktiku nepřišli představitelé české pravice při sledování jedné ze straších epizod seriálu Simpsonovi. Otec Homer se synem Bartem sledují v televizi (jak jinak) svalnatého hrdinu Rainiera Wolfcastla, na jehož stíhačku útočí „komunističní nacisti“. On je samozřejmě hravě vyřídí, ale kdo zná Simpsonovy, ví, že v seriálu, který je mimochodem v kontextu americké demokracie roztomile „levicový“, bylo výše uvedené spojení míněno jako gag, vtip, nebo chcete-li fórek, který mimo jiné poukazuje na stupiditu podobné argumentace. Mám však obavu, že česká pravice by podobnou taktiku byla schopna myslet naprosto vážně. Česká pravice fórky ze Simpsonových beztak nechápe.

Pokud však tuto novou strategii převezmou novináři, těžko říct, zda ji občané nepřijmou. Kdejaká absurdita už se na základě svého zveřejnění a neustálého omílání sdělovacími prostředky u nás stala oficiálním argumentářem. Vláda díky tomu udělá s podporou médií z opozice a odborů a částečně také z občanských sdružení bubáka a odvede tak pozornost jednak od svých asociálních reforem a jednak od vlastní fašizující politiky pohrdání demokracií a dialogem. Ministři vlády se v Poslanecké sněmovně zpravidla vyhýbají interpelacím opozičních poslanců, poslanci vládních stran se neúčastní veřejných slyšení Petičního výboru a kritiku opozice na plénu Poslanecké sněmovny přecházejí trpným mlčením. V Senátu, kde nemají vládní senátoři navrch, alespoň při kritice zleva demonstrativně odcházejí ze sálu.

Vláda, která s nikým nediskutuje a odmítá naslouchat, je sama totalitní. Totalitní v tom smyslu, že ji naprosto nezajímají jiné názory, než má ona sama, že zcela sama rozhoduje absolutně o všem. Tím je přece ze sémantického hlediska význam slova totalitní naplněn. Rainier Wolfcastle alias McBain v Simpsonech vzal kulomet a všechny nepřátele kolem postřílel. Michal Doktor a jeho soukmenovci zatím kolem sebe střílí jen svými rádoby senzačními vyjádřeními.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama