Petr Šelepa

vedoucí kanceláře předsedy vlády a předseda OVV ČSSD Hodonín
  • SOCDEM
  • Veselí nad Moravou
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.07.2011 10:18:16 - alvin

Ad: Davová psychóza

Váš článek zajímavým způsobem srovnává extremisty s vrhači vajec, nemyslíte, že to vrhání vajec je spíš přehnaná recese? V každé vesnici, v každém městě i v každém domě se bohužel najdou lidé, kteří v sobě živí skrytou nenávist vůči lidem (většinou z pocitu vlastní méněcennosti), kterou pak ventilují bohužel i tímto způsobem a ve jménu čehokoliv při první příležitosti vymlátí sousedovu rodinu.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.07.2011 19:54:17 - Petr Šelepa
Předem Vám děkuji za Váš dotaz. Naprosto s Vámi souhlasím v tom, že existují lidé, kteří v okamžiku, kdy nejsou schopni ať už intelektuálně, nebo i fyzicky konkurovat jiným, sáhnou po nějaké (zpravidla primitivní) násilné metodě prosazení svého názoru, respektive nefér demonstraci vlastní síly. Můj článek neměl za cíl někoho odsoudit, ani ukázat na někoho konkrétního. Je pravda, že jsem užil konkrétních příkladů, ale to jen proto, abych nebyl nařčen z fabulací. Chtěl jsem zejména upozornit na to, že rozdmychávání nenávisti ve společnosti může vést k tomu, že pomatenci jako Breivik budou považovat za legitimní k násilí skutečně sáhnout. A jak jsem již napsal, trvám na tom, že ač možná v loňském roce sociální demokracie nebyla po chuti, nikoho nic neopravňovalo používat násilné metody. Recese prosím, weby zesměšňující Jiřího Paroubka jsem i já osobně považoval za zábavné, i když jsem s jejich obsahem naprosto nesouhlasil, neboť byl zavádějící. Ale vrhat vejce a vyzývat, byť anonymně, k vrhání "šutrů", nebo podpalovat propagační stánky - to je moc. Na závěr upozorňuji, že stejný efekt může nastat i od "levice" směrem k "pravici" - také jsem jej v článku zmínil. Házení rajčat na Kalouska rovněž nic neřeší. Proto jsem byl překvapen, jak se většina autorů komentářů (zejména na mém blogu na idnes.cz) proti textu ostře ohradila - až mi skoro přišlo, že jsem se jich dotkl osobně.