Ludvík Šulda, BBA

Poctivost se musí vyplácet
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.08.2017 13:22:00

Venkov se musí opět stát důstojným místem pro život

Venkov se musí opět stát důstojným místem pro život

Jestliže se tvorba ghett obývaných nepřizpůsobivými občany v minulosti soustředila především do měst, nastává v posledních letech obrat a zájem spekulantů se přesouvá na venkov. Důvodem je především vylidňování venkova.

Vylidňování venkova postihlo všechny kraje v České republice a nevyhnulo se ani Olomouckému kraji, od Prostějovska až po Jesenicko. Všude tam odchází mladí lidé z venkova do měst, nejčastěji za prací. Dalším důvodem je například špatná dopravní obslužnost při dojíždění za prací, do škol či k lékaři. V mnoha obcích i přes snahu místních samospráv zanikly obchody. Staří obyvatelé vesnic umírají a mladí se na vesnici nevrací. Za této situace je snaha prázdné nemovitosti prodat, komu, to se již tolik neřeší. Toho využívají spekulanti, skupují je a do těchto domů sestěhovávají co nejvíce lidí, kteří jsou v evidenci úřadů práce a pobírají sociální dávky - příspěvek na bydlení ze státní sociální podpory a doplatek na bydlení z hmotné nouze. Nově příchozí jsou z drtivé většiny nezaměstnaní, kteří jen s velkým sebezapřením posílají své děti do škol, porušují na venkově zažité tradice a zvyky, ruší noční klid, narůstá drobná kriminalita, tak i na vesnicích vznikají sociálně vyloučené lokality. To se pak stává dalším důvodem, proč i ti, kteří by rádi na venkově zůstali žít, zvažují svůj odchod do měst.

Komunistická strana Čech a Moravy sleduje tento negativní trend s velkými obavami a její návrhy v Poslanecké sněmovně směřovaly vždy k tomu, aby zabránila dalšímu zhoršování tohoto stavu a naopak docílila toho, aby se venkov stal pro mladé lidi opět přitažlivým a nestal se „atraktivním“ pouze pro nepřizpůsobivé. Podle našeho názoru je třeba zajistit i občanům na venkově stejné podmínky pro život jako městskému obyvatelstvu, tedy zajistit pracovní místa v blízkosti bydliště, usilovat o zachování drobných živností zejména v malých obcích či dostupnou veřejnou dopravu tak, aby se obyvatelé venkova mohli dostat bez problémů do zaměstnání, do škol, k lékaři či za kulturou. Podmínkou je rovněž možnost nákupu základních potravin v místě a dostupnost vzdělání a zdravotnických zařízení.

V případě vzniku sociálně vyloučených lokalit na venkově i ve městech je nutné konstatovat, že podle názoru KSČM současné platné úpravy nejsou kýženým přínosem a systém je stále více zatěžován. Současný sociální systém je špatně nastaven a je tedy nutná jeho komplexní reforma. V případě zneužívání sociálních dávek KSČM navrhuje sjednocení dávky na bydlení na jednu dávku, a posílit pravomoci úřadů práce. Dále považujeme za nutné časté a důkladné kontroly ze strany úřadů práce na co jsou dávky využívány a zda nejsou zneužívány. Je nutná důsledná kontrola docházky dětí do škol. Otázka bydlení je také o výši nájemného, podle KSČM je tedy nutné připravit kvalitní zákon o sociálním bydlení – pomoci v otázce bydlení potřebným za slušné peníze a za kontroly obcí a měst. Stát by měl rovněž obcím a městům zajistit možnost dostupných financí na odkup bytů i domů zpět do svého majetku a zabránění dalšímu sestěhovávání problémových občanů. Je rovněž nutné pracovat s nepřizpůsobivými občany a pomoci jim najít vztah k místu bydliště. Pracující občané pak musí vědět, že se jim jejich snaha pracovat a žít poctivě skutečně vyplácí, proto v souladu s odbory požadujeme vyšší mzdy, stejně jako vyšší rodičovskou dovolenou nebo přídavky na děti.

Ludvík ŠULDA, BBA, kandidát KSČM pro volby do Poslanecké sněmovny PČR


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama