Mgr. Ivana Stráská

  • SOCDEM
  • Jihočeský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.09.2017 16:41:00

Hejtmanka Stráská přivezla dárky žákům do Petříkova

Hejtmanka Stráská přivezla dárky žákům do Petříkova

Jihočeská hejtmanka Stráská přivezla na začátek školního roku dárky žákům do Petříkova. Dvoutřídku pochválila za rodinnou atmosféru.

Jednohubky, chlebíčky, koblihy i domácí pečivo všech možných druhů. Tak vypadala v pondělí 4. září před osmou hodinou příprava na nový školní rok v Základní škole Petříkov na Českobudějovicku. Zapojili se do ní nejmenší školáci, učitelé i rodiče. Právě kvůli rodinné atmosféře, která v tamní venkovské dvoutřídce panuje, sem zavítala i hejtmanka Ivana Stráská.

Do školy, která má k dispozici dvě třídy v rozmezí první až pátý ročník, nastoupilo celkem 30 žáků, z toho sedm prvňáků. Výuku tam absolvují nejen místní, ale i děti z okolních obcí.

„Chtěla jsem navštívit malou venkovskou školu a volba padla právě na Petříkov. Souvisí to i s tím, že se náš venkov vylidňuje a spousta takových škol, bohužel, zanikla. Proto mě těší, že se v Petříkově podařilo školu, která má 70letou tradici, udržet. Navíc zde oceňuji rodinné prostředí a sounáležitost všech, tedy vazby, které v městských školách často chybějí,“ vysvětlila Stráská.

Ředitel: S žáky se chystáme vyrazit na houby i na ryby

Hejtmanka ale nedorazila do Petříkova jen s gratulací, ale přivezla s sebou i řadu dárků. Všichni žáci obdrželi tašku se školními potřebami či ochrannými prvky. Dále dostali míče, badminton nebo houpací sítě. Vše pak doplnily bedničky plné zdravých jihočeských potravin.

Ředitel školy Václav Tröstl uvedl, že počtem 30 žáků, o které se stará šest učitelů, je kapacita dvoutřídky zcela naplněna. Mezi hlavní výhody malé venkovské školy patří zejména lepší komunikace s rodiči než v městských školách. „Řada z nich jsou moji kamarádi, často se scházíme a řešíme věci společně,“ doplnil Tröstl s tím, že se snaží brát žáky hodně do přírody. „Co nejdříve se společně chystáme na houby či na ryby,“ naznačil.

Mezi prvňáky tam v pondělí okusil školní atmosféru i Petřík Nováček z Petříkova. „Nemohl se vůbec dočkat, už dva týdny se mě stále ptal, kolik dní do začátku školy ještě zbývá,“ řekla jeho matka Lenka Nováčková. Sama do školy v obci s 282 obyvateli také chodila. „Máme ji tu moc rádi, je taková rodinná. Vím, že tu bude Péťa v dobrém kolektivu s laskavými učiteli,“ uzavřela.

Počty žáků a studentů v JčK ke 4. září 2017

  • Do všech základních a středních škol půjde:
    - celkem 82 950 žáků a studentů
  • Do prvních tříd základních škol půjde:
    - celkem 6,8 tisíce žáků
  • Do škol zřizovaných pouze krajem půjde:
    - celkem 23,5 tisíce středoškoláků a z toho do prvního ročníku 6 tisíc
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama