Mgr. Ivana Stráská

  • SOCDEM
  • Jihočeský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.10.2017 22:04:00

Peníze šly v Kaplici hlavně do zvýšení komfortu pro klienty

Peníze šly v Kaplici hlavně do zvýšení komfortu pro klienty

Vyšší komfort pro klienty díky bydlení v maximálně dvoulůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením, nová moderně vybavená kuchyně, jídelna, společenská místnost, nebo prostorná terasa s výhledem na zalesněné kopce.

 Tak vypadá nový Domov pro seniory Kaplice, který byl za účasti hejtmanky Ivany Stráské a dalších vedoucích představitelů kraje otevřen v pondělí 2. října.

Na rekonstrukci, která trvala tři roky a vyžádala si okolo 72 milionů korun, získal Jihočeský kraj dotaci od Ministerstva práce a sociálních věcí ve výši necelých 34 milionů korun. Do nové budovy se tak mohli vrátit klienti, kteří dosud pobývali v provizorních podmínkách českokrumlovské nemocnice. Osmnáct jednolůžkových a osmnáct dvoulůžkových pokojů je dnes už plně obsazeno.

Dům jsme postavili, teď z něj musíme udělat domov

„K rekonstrukci stávajícího domova a přístavbě nové části se přistoupilo zejména proto, aby se zvýšila kvalita péče pro klienty. Právě to považuji za důležité, že peníze směřovaly do zvýšení komfortu pro obyvatele domova,“ zdůraznila hejtmanka Ivana Stráská a vysvětlila, že klient, jehož zdravotní stav vyžaduje celodenní péči, vnímá velmi silně, jestli žije v pěkném prostředí s vlastním sociálním zařízením a pečují o něj přívětiví lidé. „Dům jsme postavili, ale domov z něj teď ještě musíme udělat,“ dodala hejtmanka.

Dům splňuje všechna kritéria moderní doby také podle náměstka hejtmanky pro sociální věci Zdeňka Dvořáka. „Stavba může sloužit jako vzor pro všechny ostatní rekonstrukce, je totiž plně v souladu s pravidly kraje, která požadují u všech nových ubytovacích kapacit maximálně dvoulůžkové pokoje,“ upozornil Dvořák a popřál všem klientům, aby v domově prožili pestrý a hlavně důstojný podzim života.

Klienty mohou jejich rodiny častěji navštěvovat

Přestěhování klientů z českokrumlovské nemocnice do Kaplice pomůže klientům i ze sociálního hlediska. „Rodiny našich klientů jednoznačně přivítají, že mohou své blízké v domově častěji navštěvovat, když teď budou moci žít nedaleko od nich,“ uvedl starosta Kaplice Pavel Talíř s tím, že zrekonstruovaný dům pro seniory znamená i zvýšení možnosti pracovního uplatnění pro místní obyvatele.

Rekonstrukcí Domova pro seniory v Kaplici plány na zvýšení komfortu sociální péče v Jihočeském kraji zdaleka nekončí. V plánu je otevření nového domova v Dačicích, do budoucna jsou připravovány další investice např. v Horní Stropnici nebo Chýnově.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama