ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.08.2011 19:56:00

Co se děje s Policií České republiky?

Co se děje s Policií České republiky?

Vyjádření stínového ministra KSČM pro resort vnitra Zdeňka Maršíčka k situaci v Policii ČR.

V posledních týdnech byla předmětem zájmu české veřejnosti aktivita policistů, kteří ve svém volném čase pracovali pro filmaře. K podobnému jednání policistů přispívají i „reformní kroky“ současné nekompetentní vlády. Ta snížila ministerstvu vnitra rozpočet, což má v konečném důsledku vliv i na výkon policejní služby. Není divu, že pak svou finanční situaci řada policistů, a to nejen řadových, ale i vysoce specializovaných odborníků na řešení finanční problematiky, řeší různými „přivýdělky“. Tato jejich činnost je v rozporu se zákonem o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů a je neomluvitelná, i když ztráta na výdělku v řádech několika tisíců korun je pro výkon policejních složek skutečným problémem. Policejní odbory na tuto skutečnost upozorňovaly i přímo ministra vnitra Kubiceho, setkaly se však z jeho strany s nepochopením. I přes tyto oprávněné připomínky není ministr vnitra Kubice schopen zajistit navýšení rozpočtu pro svůj resort. Je jen otázkou, jaké to bude mít důsledky pro celou veřejnost v budoucích letech.

Je všeobecně známo, že důvodem pro odchod policistů ze služebního poměru je nejen drastické snížení platů, ale i celkové zhoršení podmínek pro výkon služby. Proto tito vyškolení specialisté hledají své uplatnění v lepším případě ve státním sektoru, v tom horším u kontroverzních osob, pro které jsou jejich vědomosti cennými poznatky při jejich “podnikání“. Následné zatýkání vysokých policejních důstojníků, kteří jsou zapleteni do organizovaného zločinu, hospodářské kriminality a s tím spojené korupce, je už jen smutným vyústěním celkové situace. Policejní prezident a ministr vnitra by měli neprodleně vypracovat analýzu, proč docházelo k tak fatálnímu selhání policie, a to především u útvarů zabývajících se organizovaným zločinem a bojem proti kriminalitě, a následně přijmout příslušná opatření, aby se tento stav jich neopakoval.

Osobně se domnívám, že mezi útvarem organizovaného zločinu (ÚOOZ) a útvarem pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) dochází k napětí. Oba útvary se zabývají prorůstáním organizovaného zločinu do státní správy, čili na určitou oblast trestné činnosti jsou zaměřeny dva celorepublikové útvary. ÚOOZ je více zaměřen na trestnou činnost spojenou s finančními toky. ÚOKFK se zaměřuje na zisk z trestných činů. Neprospívá ani častá výměna ředitelů tohoto útvaru, a dle vyjádření samotných detektivů útvarů, jsou problematické i některé osobní vztahy.

Podle mého názoru by pomohly situaci vyřešit následující kroky:

Za prvé, nově zřídit Národní kriminální úřad a jako odbory mu podřídit i ÚOOZ a ÚOKFK, jak bylo navrhováno už při projednání reformy policie. Tím by se zlepšilo řízení, odstranila by se vzájemná rivalita a zkvalitnila práce s konkrétními poznatky.

Za druhé, dobrým úmyslem je zřízení Generální inspekce bezpečnostních sborů. Vzhledem k současné tristní situaci v Policii ČR by ale mělo být jasně upřesněno, kteří příslušníci, a to i z řad policistů vězeňské služby a celní správy, budou schopni nejen odborně, ale i morálně tuto funkci zastávat.

A za třetí, obnovit činnost finanční policie, která byla neuváženě zrušena.

Zdeněk MARŠÍČEK, stínový ministr KSČM pro resort vnitra
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama