Milan Štěch

"Slušně, ale důrazně."
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.08.2011 11:10:43

Poznámka k další vládní krizi

Poznámka k další vládní krizi

-

Dne 4. srpna jsem spolu s dalšími 23 senátory vyzval předsedu vlády Petra Nečase, aby přestal bagatelizovat skutečnost, že ve vysoké funkci na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy pracuje Ladislav Bátora, v minulosti prokazatelně stoupenec extremistických sil a autor řady kontroverzních výroků. V otevřeném dopise jsme na premiéra apelovali, aby si uvědomil, že svým nekonáním působení L. Bátory na MŠMT de facto schvaluje. To, že byla výzva k odvolání L. Bátory oprávněna, prokázal on sám v posledních dnech opakovaně.

Odchod ministrů TOP 09 z jednání vlády a jejich prohlášení, že se na jednání nevrátí, dokud nebude L. Bátora, případně ministr školství Josef Dobeš z funkce odvolán, svědčí o úrovni komunikace a kvalitě vztahů ve vládním kabinetu. Ministr financí by se měl spíše soustředit na to, jak zajistit výběr daní a pojištění od subjektů, které se placení vyhýbají nebo odvádějí neadekvátně nízké částky. Namísto toho vláda škrtá na platech veřejných zaměstnanců, investice, navrhuje výrazné zvýšení DPH, zabývá se vlastními problémy, a část kabinetu dokonce stávkuje, což je vskutku věc neobvyklé nejen v Evropě, ale snad na celém světě.

Dovolím si také poznamenat, že stávkování ministrů TOP 09 je paradoxní. Uvědomme si totiž, že to byl právě ministr financí Miroslav Kalousek, který při nedávné stávce odborářů a zaměstnanců v dopravě zneužil soud k vydání předběžného opatření k zamezení stávky. Nutno ale uznat, že v případě stávající vlády je přínosnější, když nekoná a stávkováním TOP 09 setrvává ve vlastní paralýze, než když každým dalším krokem při přípravě a schvalování takzvaných reforem poškozuje české občany a hospodářství.

Za celou situaci nese plnou odpovědnost předseda vlády, jehož prvořadým úkolem je zajistit chod vlády v souladu s ústavním pořádkem, nebo podat demisi.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama