JUDr. Jiří Pospíšil

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.08.2011 13:38:29

Ministr spravedlnosti představuje reformu znalecké a tlumočnické činnosti

Ministr spravedlnosti představuje reformu znalecké a tlumočnické činnosti

Ministerstvo spravedlnosti zaslalo do meziresortního připomínkového řízení návrhy věcných záměrů zákona o zapsaných znalcích a zákona o zapsaných překladatelích a tlumočnících.

Cílem návrhů je především celková modernizace právní úpravy a oddělení znalecké problematiky od problematiky tlumočnické a překladatelské.

„Platné právní předpisy z roku 1967 již nevyhovují současným poměrům, protože dostatečně neodrážejí realitu hospodářského a společenského vývoje. Nezohledňují ani rozdílnost problematiky znalectví na straně jedné a tlumočnictví a překladatelství na straně druhé a nemohou tak reagovat na rozdílné potřeby těchto profesí. Proto jsme připravili věcné záměry dvou samostatných zákonů,“ uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Věcný záměr zákona o zapsaných znalcích

Návrh se zaměřuje na celkovou změnu koncepce nabytí oprávnění vykonávat znaleckou činnost, stanovení objektivních podmínek pro získání oprávnění k výkonu této činnosti, vytvoření Centrálního registru znalců a znaleckých ústavů, zvýšení dohledu nad výkonem znalecké činnosti a na úpravu podmínek pro pozastavení a zánik práva tuto činnost vykonávat.

Pokud jde o nabytí oprávnění vykonávat znaleckou činnost, počítá návrh nového zákona se zavedením objektivních kvalifikačních kritérií a povinným složením vstupní zkoušky. Vzhledem k tomu, že výkon znalecké činnosti má zásadní význam zejména ve sporech (např. obchodní spory, spory týkající se nemovitostí, spory v oblasti rodinného práva), je též cílem návrhu dosažení vyšší profesionalizace znalecké činnosti. Věcný záměr rovněž vychází z nového dělení znalců a znaleckých ústavů, kdy znalcem bude moci být i právnická osoba.

Centrální registr znalců a znaleckých ústavů, který povede ministerstvo spravedlnosti, by měl sloužit k lepší kontrole výkonu znalecké činnosti. Jeho součástí bude také registr znaleckých posudků, který nahradí současný nevyhovující systém vedení znaleckých deníků v listinné podobě. Jeho zavedení je promítnutím trendu elektronizace justice do znalecké činnosti.

Věcný záměr zákona o zapsaných tlumočnících a překladatelích

Záměrem věcného záměru zákona je především komplexně upravit postavení zapsaných tlumočníků a překladatelů a stanovit podmínky výkonu jejich činnosti tak, aby byla garantována vysoká odborná úroveň jimi poskytovaných úkonů.

Mezi hlavní cíle nového zákona patří nová koncepce tlumočníků, překladatelů a překladatelských ústavů, vznik Centrálního registru zapsaných tlumočníků a překladatelů a Registru tlumočnických a překladatelských úkonů, zavedení institutu vstupní zkoušky a povinnosti trvalého vzdělávání a systém správního trestání (sankce za kárné provinění zapsaných tlumočníků a překladatelů).

Nová koncepce počítá s rozlišením dvou svébytných profesních oblastí, tlumočnické a překladatelské, a se vznikem a evidencí zapsaných překladatelských kanceláří, tj. právnických osob, které se specializují na překladatelskou činnost.

Centrální registr zapsaných tlumočníků a překladatelů, sjednocující evidenci údajů o tlumočnících a překladatelích, bude veřejně přístupný na internetu. Součástí Centrálního registru bude také neveřejný Registr tlumočnických a překladatelských úkonů, který nahradí současný nevyhovující a obtížně kontrolovatelný systém vedení tlumočnického deníku v listinné podobě a umožní ministerstvu spravedlnosti účinnější kontrolu vedení deníků.

Podobně jako v případě návrhu věcného záměru zákona o zapsaných znalcích se počítá se zpřesněním podmínek vstupu do této profese. Povinná vstupní zkouška z jazykových schopností a ze znalostí základních procesních předpisů souvisejících s výkonem profese tlumočníka/překladatele by měla vést ke zlepšení celkové úrovně této činnosti.

Práce na paragrafových zněních obou zákonů lze očekávat již během tohoto roku.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama