Karla Maříková

  • SPD
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.03.2018 20:51:02

Legalizace drog jako cesta do pekel?

Legalizace drog jako cesta do pekel?

Drogová závislost je celosvětový problém a Česká republika rozhodně nezaostává, naopak zaujímá prvenství mezi evropskými zeměmi v počtu mladých lidí majících zkušenost s jakoukoliv nelegální drogou.


Marihuanu kouří většina mladistvých a zkušenost s užitím konopných látek přiznává 24% dětí na základních školách, přesto společnost uvažuje o legalizaci drog. Mladí lidé mají představu o drogách asi takovou: pervitin nebo heroin jsou nebezpečné tvrdé drogy, ale marihuana či extáze jsou pouze na pobavení. Právě rozdělení drog na měkké a tvrdé v mladých lidech vzbuzuje pocit, že ty měkké jsou něco málo co jim vlastně ani neublíží. Přitom i marihuana sebou nese nežádoucí účinky jako toxické psychózy, s příznaky paranoii, halucinacemi, úzkostí, může být i spouštěcím faktorem některých duševních poruch u jedinců, kteří mají vrozenou nebo získanou náchylnost nebo třeba amotivační syndrom. Jedná se o poruchu, kdy někteří chroničtí uživatelé kanabisu nemají chuť a motivaci se čemukoliv věnovat či něco vytvářet a tím selhávají ve společnosti. Z kouření marihuany jsou popsány případy tzv. flashbacků, jde o psychický stav po déletrvající drogové abstinenci, kdy jedinec zažije takzvaný zpětný záblesk, prožitek z minulosti a je vyvolán zejména po užití návykových látek, zejména halucinogenů. Příležitostné užívání drog se stalo běžnou součástí života řady mladých lidí a co je alarmující, je velmi nízká věková hranice prvního kontaktu s drogou. Od roku 2008 došlo k nárůstu počtu problémových uživatelů drog v Karlovarském kraji o 67%, který se tak řadí spolu s Libereckým a Jihočeským mezi kraje s nadprůměrným počtem problémových uživatelů, nejvyšší počet problémových uživatelů je tradičně v Praze a Ústeckém kraji. Čím častější je kouření marihuany, tím větší je pravděpodobnost užití drog s vyšším zdravotním a sociálním rizikem jako pervitin nebo heroin.

Konopí seté se dá užitečně využívat v různých oblastech, tím nejdiskutovanějším využitím je zcela jistě v medicíně. Konopí totiž zmírňuje některé symptomy jako je bolest či nechutenství způsobené jak vlastním onemocněním, tak léčbou. Pacienti však platí v lékárně 300 Kč za gram. Cena konopí v lékárnách je podle pacientů dvakrát vyšší než na černém trhu a mnozí si ho nemohou dovolit a tak si ho chtějí beztrestně pěstovat. Je však řešením legalizace, která bude mít i negativní dopad? Pacientům jde o dostupnost a úhradu jejich léčby a ne o zneužití ze strany konzumentů drog. Proto řešení bychom měli hledat spíš touto cestou, tak aby léčba byla pro pacienty jak finančně tak fyzicky dostupná bez legalizace a možného zneužití drogově závislých a potencionálních mladistvých konzumentů.

Je dnešní morální svoboda osvobozujícím aspektem lidského chování a běžným evolučním procesem nebo cestou do pekel?Dnešní společnost místo, aby obdivovala lékaře, učitele, děti své rodiče, tak obdivujeme drogově závislé umělce, jejichž tvorba s uměním nemá nic společného a nebo zločince, kteří mimo páchání trestné činnosti nic nedokázali. Legalizace drog tak přijde dnešní společnosti jako ideál svobody a tak stále podceňuje konzumaci drog mezi dospívajícími a mladými dospělými.




Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama