Občanská demokratická aliance

  • ODA
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.03.2018 13:45:20

Tatíček premiér mezi lidmi

Tatíček premiér mezi lidmi

Premiér Andrej Babiš je nesmírně pracovitý člověk. Sotva se chopil pevně premiérského křesla, nastavil ministrům své vlády ostrý režim. Do práce se chodí na sedmou a je potřeba jezdit i za lidmi.

Ne, nebudeme kritizovat pana premiéra za to, že tvrdě pracuje. Problém ale je, že při svých cestách do regionů pan premiér ztratil „lakotu“, kterou byl jako ministr financí vlády premiéra Sobotky vyhlášený. Na důchody peníze tehdy dávat nechtěl, na opravy silnic také ne. Slevy na jízdné pro seniory a studenty by tehdy asi pan ministr financí nepřežil ve zdraví. Ovšem dnes je asi jiná doba. Už stihl naslibovat tolik, že to státní kasu přijde na 60 miliard korun. Budeme na to mít?

Samozřejmě, stát je tu pro občana, a bohatne-li stát, musí se mít lépe i občan, až potud vše v pořádku. Je ale na místě pár racionálních úvah.

Jednou z nich je, zda se pan premiér jen nesnaží za státní peníze dělat volební kampaň svému hnutí a kabinetu, který zatím nemá důvěru. Slova o předčasných volbách už zazněla.

Druhou z úvah je, zda pan premiér nepřeceňuje schopnosti naší ekonomiky v dlouhodobé perspektivě. Snadno se buduje sociální stát v dobách, kdy prosperuje, nicméně to nebude trvat vždy.

Podle Hospodářských novin se premiér Babiš k dotazu, kde chce vzít slibované miliardy, zatím konkrétně nevyjádřil. "Vládní priority obecně budou financovány prostřednictvím hledání úspor na výdajové straně státního rozpočtu," uvedla mluvčí Úřadu vlády Barbora Peterová. Jedním ze zdrojů by mohlo být více než 21 miliard z účtů bývalého Fondu národního majetku. Minulý týden vláda rozhodla, že se mohou přelít do státního rozpočtu.

Původně však byly tyto peníze určené na důchodovou reformu, tento krok je tedy spíše důkazem, že k ní v nejbližší době nedojde. A to je podle nás problém. Politika je běh na dlouhou trať ale hnutí ANO ukazuje, že vidí časovou osu jen „od voleb k volbám“.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama