Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.03.2018 16:03:00

Nějak se nám to celkově nedaří

Nějak se nám to celkově nedaří

Komentář na facebookovém profilu k výši výdajů na obranu

 Včera byla zveřejněna výroční zpráva Generálního tajemníka NATO za rok 2017. Oproti loňskému roku si Česká republika v ukazatelích o něco polepšila, ale je to stále - po čtyřech letech nadvlády ANO na ministerstvu obrany - velká bída.

Co se týče výdajů na obranu k HDP je ČR pátá od konce s výdaji lehce přes 1 % (za námi je Slovinsko, Španělsko, Belgie a Lucembursko; v roce 2016 byla ČR čtvrtá od konce). V případě výdajů na výzbroj a výstroj jsme 22 z 28 členských zemí (v roce 2016 jsme byli 25 z 27). Úpadek v ukazatelích vynikne například ve srovnání s rokem 2009, kdy ČR vydávala na obranu kolem 1,5 % HDP a na výzbroj a výstroj přes 20 % tehdejšího rozpočtu.

Ukazuje se ovšem ještě jeden varovný signál. I přes snahu navyšovat obranné rozpočty evropských spojenců a Kanady se nesnížila propast ve financování obrany mezi USA a zbytkem aliance. Zatímco v roce 2016 činil podíl výdajů Spojených států na obranu na celkovém podílu výdajů všech členských zemí 68,2 %, v roce 2017 to bylo už 71,7 %. Nějak se nám to celkově nedaří.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama